iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млекопроизводителите поискаха помощ от БТПП

Млекопроизводителите поискаха помощ от БТПП 09_1409648611

Националната асоциация на млекопроизводителите поиска помощ от Българската търговско-промишлена палата за оказване на съдействие за спешно намиране на нови търговски партньори и пазари за реализиране на продукцията.

След обявеното от Русия ограничение за внос на хранителни продукти от ЕС като част от наложеното ембарго, българските производители и износители на млечни продукти – масло, мляко, сирене, кашкавал и др., очакват трудности и дори фалити. На среща преди седмица между ръководството на БТПП и на Националната асоциация на млекопроизводителите бяха обсъдени възможните алтернативи и решения за справяне със създалата се ситуация.

БТПП незабавно информира Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и енергетиката, включително и Службите по търговско-икономически въпроси на България в чужбина (СТИВ), за необходимостта от търсене на нови партньори и пазари за българската млечна продукция. Ръководителите на СТИВ реагираха бързо с предоставяне на информация за пазара в съответната държава, за браншови организации и специализирани изложения в сектора, за контакти на потенциални партньори и ориентировъчни цени на млечни изделия.

Проучването на нови възможности за реализация на българските продукти продължава. В тази връзка БТПП информира, че Европейската комисия предприе редица стъпки за подпомагане на производителите на млечни продукти – мерки, насочени основно към производители на масло, обезмаслено мляко на прах и някои видове сирене. След среща на Експертната група за спешни мерки в края на миналата седмица бе взето решение за прилагане на схема „Частно складиране“ за покриване разходите за съхранение на засегнати от ембаргото млечни продукти за период от 3 до 7 месеца. Това предоставя възможност на производителите междувременно да намерят нов пазар за продукцията си. БТПП ще продължи своевременно да се отзовава на потребностите на браншовите организации и българския бизнес.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.