iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да вдигнат минималната заплата до 380 лв.

Може да вдигнат минималната заплата до 380 лв. 11_1416910435

Да се увеличи минималната работна заплата на 380 лева от началото на следващата година, както е заложено в дългосрочната финансова рамка, ще настоява вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Калфин обясни, че одобрява идеята за данъчни облекчения за работещи родители с деца, но предложеният от ГЕРБ вариант е символичен.

По отношение на пенсионната реформа министър Калфин потвърди позицията си, че ще настоява за по-плавно увеличение на пенсионната възраст от заложения за догодина вариант с по 4 месеца на година, както и за вдигане на осигуровките за пенсия в дългосрочен план.

„В момента прагът на бедност е 286 лв. Но при всички случаи 15 месеца дефлация в България означават убито потребление и убит вътрешен пазар. Няма как това да не се отрази върху цялата икономика. Един от начините за решаване е чрез раздвижване на най-ниските доходи - хората, които не могат да си позволят стоки от първа необходимост", обясни Калфин.

Той добави, че ще настоява за различен подход при възрастта за пенсиониране, за хората, които са преди пенсия и имат трудности да си намерят работа, за равнището на доходите, особено минималните:

„Ако се върви към този подход за отстъпка от данъците на семействата с деца, бих го подкрепил, но с по-видим резултат. Да не забравяме, че влизаме в следващата година с 3,7% дефицит. Не очаквайте да съм този, който ще иска продължаващо увеличаване на дефицита, защото това ще ни вкара в една много опасна за държавата процедура в ЕС, от което няма да излезем с години".

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.