iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъжете получават повече от жените

Мъжете получават повече от жените 07_1468852016

Заплатите на мъжете са с 25% по-високи от тези на жените. Това сочат данните на НСИ. Но нова не означава автоматично, че за една и съща позиция мъжете взимат по-големи възнаграждения от жените. Просто има професии, които основно се практикуват от мъже, а освен това жените по-често отсъстват от работа заради децата. Според последните данни на НСИ, средната заплата на мъжете за цялата 2014 г. е 10 966 лв., а на жените - 8762 лв. Това прави по 914 лв. на месец за мъжете, и 730 лв. за жените. Но жените отсъстват по-често от работа заради децата, а често мъжете са на позиции, които изискват удължено работно време. Така, ако се сравни почасовото възнаграждение, то се оказва, че разликата в заплатите между половете не е толкова голяма. И мъжете взимат само 12,8% повече от жените за един час работа.

Най-голяма е разликата в годишните заплати на мъжете и жените, заети в здравеопазването. Там мъжете печелят близо 60% повече от жените, като възнагражденията на силния пол са около 1230 лв. на месец, което е доста над средната заплата за страната. Това се обяснява с факта, че медицинските сестри обикновено са жени, а именно те взимат най-малки възнаграждения в бранша. В сектора "Култура, спорт и развлечения" също има голяма разлика между половете, като мъжете печелят близо 59% повече от жените. Най-малка разлика в заплатите на мъжете и жените има в държавното управление - само 9% в полза на господата. Като това може да се дължи именно на допълнително отработени часове от страна на мъжете. В държавната администрация почти няма разлика в задачите, които изпълняват мъжете и жените, и това обяснява близкото по размер възнаграждение.

Прави впечатление, че има сфери, в които жените получават повече от мъжете. На пръв поглед изглежда странно, че една от тези сфери е строителството. Там жените получават средно 5% повече от мъжете. Обяснението обаче е просто. Жените в строителството обикновено работят на по-високи и отговорни позиции, а не като обикновени общи работници. А това определя и по-високите им заплати, макар като брой мъжете в бранша да преобладават. В сектора "административни и спомагателни дейности" разликата в полза на дамите е още по-голяма, като жените получават средно с 20% по-високи годишни заплати от мъжете. В този сектор влизат много разнообразни дейности като отдаване на лизинг на автомобили и машини, събиране на парични вземания, офис дейности, кол центрове, организиране на търговски изложения, почистване на сгради, туроператорска дейност, охрана, изготвяне на документи и агенции за наемане на работа.

Освен в заеманите позиции и заплати, голяма разлика между мъжете и жените има и в средната продължителност на живота. При мъжете тя е 71 години, а при жените - 78 години. Като това до голяма степен е свързано с професията и броя на отработените часове през активния трудов живот.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.