iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наказаха "Олинеза" за фалшива промоция

Наказаха "Олинеза" за фалшива промоция 10_1445501559

"Олинеза" ООД е обявила на интернет сайта си, че предлага на промоция "Трапезна майонеза Олинеза 245 г" буркан. Комисията за защита на потребителите обаче е установила, че този продукт не се предлага в магазините и не съществува в продуктовото портфолио на "Олинеза" ООД от 2010 г.

В КЗП е постъпил сигнал от потребител, че по основни пътища извън София има билбордове, на които е изобразена пластмасова кофичка на "трапезна майонеза", произвеждана от "Олинеза" ООД със стикер, на който пише "-15%". Потребителят е купил 4 бр. трапезна майонеза от супермаркет, но на касата му казали, че няма отстъпка. На билбордовете е била посочена и електронната страница на търговеца - www.olinezza.com. Проверката на КЗП установила, че на сайта за продуктите "Майонеза трапезна" 200 г в кофичка и "Майонеза трапезна" 245 г в буркан, е имало рекламни банери с надпис "Промоция". При активирането на банера излиза информация, че тези продукти могат да се намерят в големите вериги - "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Фантастико", "Европа" и "Хит". Инспектори на КЗП са проверили магазини на някои от тези вериги и са установили, че майонезата в кофичка има на опаковката стикер с текст "-15% , 1,09 лв. препоръчителна цена", но с търговски етикет е обявена редовна цена - 1,07 лв. Никъде по магазините нямало разфасовка - буркан 245 г. А от компанията обяснили, че сайтът им не е обновяван от 2012 г. За заблуждаващата информация на сайта на "Олинеза" ООД следва да бъде наложена санкция, гласи становище на КЗП.

"Това е разгледано като случай на нелоялна търговска практика - довеждане до вниманието на потребителя на информация, която не е вярна. По принцип за първоначално извършване на такова нарушение законът предвижда санкцията да е в размер до 30 000 лв. Ако при наши последващи проверки се установи, че след като има издадена заповед за забрана на такава нелоялна търговска практика и тази забрана не се спазва, санкцията може да достигне и до 50 000 лв.", обясни пред "Стандарт" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). КЗП работи през годините по доста сигнали за наличието на такива практики в големи търговски вериги - хранителни, за битова електроника и т.н., да се обявява намаление на стока, която не е в наличност, коментира още Димитър Маргаритов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.