iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намаляват регистрираните в бюрата по труда без обезщетения

Намаляват регистрираните в бюрата по труда без обезщетения 05_1430725526

Безработните, които са регистрирани в бюрата по труда, но нямат право на парични обезщетения, са се увеличили го през последната една година.

Намаляват хората, които имат това право. В същото време обаче се увеличава средната месечна сума, която получават хората без препитание, и броят на тези, които получават тавана на обезщетението, тоест високоплатените служители в бюрата по труда. Това показват данните на НОИ за обезщетенията за безработица от началото на година.

Към февруари тази година е отчетен рекорден за последните три години процент - 73 на сто от всички, които са регистрирани в Агенцията по заетостта, нямат право да вземат пари от НОИ за безработица. Това означава, че от 361 176 българи в бюрата близо 264 хил. нямат право на парично обезщетение. Те са се увеличили значително - през февруари миналата година, когато официалната безработица беше и по-висока, без право да получават обезщетение са били 66 на сто от регистрираните. За сравнение - през 2013 г.са били 67%. Спрямо януари тази година също се увеличават с 1%, а хората, които имат право, намаляват.

Причините за увеличаване на дела на тези хора са, че те не са се осигурявали поне девет от последните 15 месеца, преди да се регистрират. Най-вероятно мерките за активиране на неактивните хора - без препитание повече от година, и хора, които не търсят работа, също са довели до бюрата по труда повече хора без право на обезщетения, за да се възползват от програмите за субсидирана заетост. От НОИ обясниха, че не виждат тенденция в данните, защото броят на хората, които получават обезщетения, е близо 97 500 тази година, а през миналата година - близо 124 хил., но от общо над 400 хил. без препитание, тоест според експертите разликата в броя не е съществена. През януари пък са били близо 103 хил. От АЗ пък заявиха, че те не могат да знаят колко хора имат правото или не, защото това е информация на НОИ. В крайна сметка и двете институции обясниха, че не знаят на какво се дължи увеличението - дали на хора, които са излезли от програми, дали на активиране на неактивни хора и пр.

Средното обезщетение за безработица също се е увеличило за една година - от 264 лв. за миналогодишния февруари до малко над 304 лв. тази година. Тази сума обаче се дължи в голяма степен на увеличаването на обезщетенията за софиянци - от 405 лв. на 450 лв. Всъщност само в още два града могат да се похвалят, че прескачат границата от 300 лв. - Варна и Стара Загора. Във всички останали 25 области получаваните обезщетения са много по-ниски. В дъното на класацията са Силистра, Разград и Шумен, където вземат под 260 лв. В първия месец от тази година средното обезщетение също е било по-ниско - близо 296 лв.

РАЗМЕР

Най-много от безработните, които все пак получават пари от НОИ, живеят месечно с до 150 лв. - над 27%, или близо 27 хил. души. Заедно с тях хората, които вземат под 300 лв. месечно, са 71%. Тавана на обезщетението - от 1200 лв. до 1560 лв., получават близо 2200 безработни. С увеличаването на максималния осигурителен доход от тази година с 200 лв. на 2600 лв. се увеличи и максималният размер на сумата за безработица от НОИ - тя е 60 на сто от осигурителния доход. Миналата година съответно таванът на обезщетението при 2400 лв. осигурителен доход бе 1440 лв. Тогава през февруари между 1200 лв. и тавана са вземали едва 111 души. Минималният размер на дневното обезщетение остана същият като в последните няколко години - по 7.20 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.