iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП погна фирмите на Ковачки

Перник снимка: Христо Ковачки

НАП проверява 37 дружества, близки до бизнесмена Христо Ковачки, като са установени укрити данъци и неплатени осигуровки за близо 100 млн. лвева.

Внесен е и първият от поредицата искове за стартиране на процедура по несъстоятелност на фирма Охрана и минна сигурност ЕООД (източник БНТ, изпълнителен директор на НАП Димана Митева). Очаква се в близките дни такава процедура да бъде стартирана и за още четири фирми. 

Разглеждат дружествата в група, тъй като между тях се осъществяват парични транзакции и те се управляват от хора, които считаме, че са свързани по някакъв начин, и най-притеснителното за нас е това, че задълженията им не се погасяват, според коментар на Митева.

Въпреки сключените многократни споразумения за разсрочено плащане на задълженията, засега пари при данъчните пари не са внасяни.

По неофициална информация в момента тече проверка и в още фирми, свързани с Ковачки, освен тези 37.

От НАП ще поискат обявяване на несъстоятелност и за останалите фирми, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имуществото на тези предприятия.

През пролетта Христо Ковачки получи три години условна присъда заради укриване на 16.7 млн. лв. ДДС. Месец по-късно, по информация на в. "Труд4, той започна да прехвърля част от дружествата си на офшорни компании от Сейшелите. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.