iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарастват разходите на държавата за следващата година

Нарастват разходите на държавата за следващата година 10_1445933267

600 млн. лв. се очаква да влязат в бюджета на страната през 2016 г. Те ще бъдат от отдаване на летище София на концесия, като в момента процедурата по предоставяне на концесия на летището е на етап разработване и приемане на концесионни анализи.

Това е записано в проекта на бюджет за 2016 г., който беше пуснат за обществено обсъждане. Догодина се предвижда държавата да похарчи 34,795 млрд. лв., което е само с 271 млн. лв. повече от ревизираните очаквания за разходите през настоящата година. Като най-голям ръст има при разходите за социални плащания и за отбрана. Сериозен акцент се поставя и върху увеличавате на парите за образование. По-малко обаче ще бъдат разходите, свързани с усвояване на парите от ЕС, тъй като тази година приключва разплащането на проектите по стария програмен период, което е съпроводено с големи разходи от страна на бюджета. Наред с това се предвижда сериозен ръст на приходите в хазната, които догодина ще нараснат с 1,345 млрд. лв. до 32,995 млрд. лв. За това допринасят както мерките за повишаване на приходите в хазната, така и предстоящото вдигане на акцизите за цигарите и горивата за отопление. В резултат бюджетният дефицит за 2016 г. се предвижда сериозно да бъде намален до 2% от БВП, при положение, че през пролетта се очакваше дупката в хазната догодина да бъде 2,5% от БВП.

Парите за заплати в държавната администрация през 2016 г. ще нараснат с 228 млн. лв. до 4,649 млрд. лв., предвижда проектът. А разходите за пенсии ще се увеличат с 355 млн. лв. до 8,727 млрд. лв. Парите за издръжка на държавната администрация, където влизат парите за ток, парно, консумативи, ремонти, коли и т.н., ще бъдат намалени с 59 млн. до 4,791 млрд. лв.

По отношение на основните функции, които се финансират с държавни пари, най-много скачат разходите за "Отбрана и сигурност" - с 365 млн. лв. повече от заложените за 2015 г. до 3,3 млрд. лв. Това обаче се обяснява с факта, че с актуализация на бюджета за настоящата година парите за МВР и Министерството на отбраната ще бъдат увеличени съответно със 180 млн. лв. и 57 млн. лв. Така реалното увеличение на парите за сектор "Отбрана и сигурност" спрямо настоящата година ще бъде със 128 млн. лв. В бюджета за 2016 г. са предвидени 80 млн. лв. за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили. Както и още 80 млн. лв. за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника и агрегати. С тези средства ще се осигури достатъчно количество самолети МиГ-29, пише в мотивите към бюджета.

За "Социално подпомагане и грижи" разходите в бюджета за 2016 г. нарастват с 570 млн. лв. до 11,897 млрд. лв., като 8,727 млрд. лв. от тях са за пенсии.

Сериозно се увеличават и парите за "Образование" - със 76,9 млн. лв. до 3,121 млрд. лв. За да бъдат увеличени заплатите на учителите, са планирани допълнително 80 млн. лв. за увеличение на единните разходни стандарти за едно дете и един ученик с 4,7%. Допълнителни 5 млн. лв. са предвидени и за възстановяване на 100% на обезщетенията на персонала в детските градини, изплащани при прекратяване на трудовите правоотношения.

Разходите за функция "Здравеопазване" за 2016 г. се предвижда да са 3,94 млрд. лв., което е ръст с 54 млн. лв.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.