iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Някои банки налагат такса запор

Някои банки налагат такса запор 09_1474516445

Отскоро някои банки в страната са въвели нови такси - за обработка на запор и обслужване на запор. Срещу тях те не само че не предоставят реални услуги, а на практика налагат такса за част от правосъдна дейност. Това заяви адв. Валентина Иванова, зам.-председател на Българския финансов форум. Преди дни се запознах с писмото на адвокат Станислава Виткова, адресирано до Министерски съвет, до председателя на правната комисия в НС и до омбудсмана на Република България, в което тя реагира на това, че някои банки са въвели в тарифите си тези две нови такси, разказа адв. Валентина Иванова. Първата такса е еднократна за обработка на запор и е 15, 20 или 30 лева, а втората е месечна - за обслужване на запор, и е в размер 8-10 лв. С тях банките излизат от понятието трето лице, което има задължения и получават неочаквани за тях права и приходи. Виткова се обръща към институциите и по повод гласувания на първо четене проект за промяна в Закона за платежните услуги и платежните системи. Според нея там трябва изчерпателно да се опишат видовете такси, които банките имат право да събират.

Според адв. Валентина Иванова около две трети от таксите на банките не се плащат за реални услуги. "Нека, например, някой от банкерите да ми обясни какво означава такса "дебитен оборот", която плащаме от няколко години. Тя се удържа месечно от клиента, когато през сметката си извършвате плащания, отделно от таксата, която се взема за всеки превод на средства. Няма услуга тук. А какво означава таксата за поддръжка на сметката? Каква е тази поддръжка, какво й поддържат, след като това се прави през софтуера? Когато е въведен софтуерът в банката, той е бил заплатен, оттам нататък имаме годишна такса и се предполага, че разходът на банката е компенсиран. Откъде накъде следва да се плаща и всеки месец такса поддръжка", пита Валентина Иванова.

За първите седем месеца на 2016 г. печалбата на банките у нас достигна рекордните 909 млн. лв. Това е с близо 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Само за месец юли печалбата на банковия сектор е 136 млн. лв., което също е нов рекорд и е доста над традиционната за системата напоследък печалба от 80-90 млн. лв. месечно.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Януари-2017

25-Януари-2016

24-Януари-2016

25-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com