iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Някои работодатели ще предлагат нови работни места през 2015 г.

Някои работодатели ще предлагат нови работни места през 2015 г. 12_1418212903

През 205 г. 13% от работодателите планират да открият нови работни места, като най-голямо раздвижване се очаква при големите и най-малките фирми.

Българските фирми ще останат консервативни по отношение на наемането на нов персонал в началото на следващата година, но пък по-рядко ще прибягват към съкращения. Намерения за наемане на нов персонал са изразили 13% от фирмите, включени в обзорното проучване на "Менпауър" за нагласите на работодателите за заетостта през първите три месеца на следващата година. Това е увеличение с два процентни пункта спрямо изминаващите три месеца.

В изследването са участвали 751 фирми от десет сектора в пет региона - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна. Най-оптимистично настроен е бизнесът в Пловдив с нетна прогноза от 14% увеличение на персонала (при взети предвид намерения за съкращения). Следва София с 13%. Русе и Варна очакват 11% ръст на наетия персонал, а Бургас са най-големи песимисти и очакват скромен ръст от 2%. "Има повишение в нивото на наемане. В Смолян, германската компания "Костал" обяви, че ще наеме до 300 души", даде пример Надя Василева, която е управляващ директор на "Менпауър" у нас. 8% от анкетираните работодатели възнамеряват да намалят персонала във фирмите си през периода януари-март 2015 г., което е намаление с 2 процентни пункта спрямо изминаващото тримесечие. 79 на сто нямат намерения да правят промени в състава на персонала. Така общата нетна прогноза за заетостта (сумата от негативните и позитивните нагласи на бизнеса) са за ръст от 5% през първото тримесечие на следващата година.

Най-много назначения се предвиждат в големите фирми, които имат над 250 служители. В тях нетната прогноза за увеличение на заетостта е 18%. Стабилен ръст обаче се очертава и при микропредприятията с по-малко от десет души персонал, където се очаква 11% повишение на заетостта. В сравнение с изминаващото тримесечие всички категории фирмите очакват увеличение, но най-голям е ръстът именно при най-малките фирми - 7 процентна пункта. Спрямо същия период пък на м.г. има подобрение с 11 пункта при тези фирми.

По сектори най-голям оптимизъм има в сферата на транспорта и комуникациите, където се очаква наетият персонал да се увеличи с 19%, както и във финансите и бизнес услугите - 17%. В производството и търговията на едро и дребно също се очаква увеличение на наетия персонал - 13%, а в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - 8 на сто. Най-слабият темп на наемане се очаква в сектор строителство, за който зимата не е силен период - 3%.

ОПТИМИЗЪМ

"Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни", коментира още Василева. "В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата "Младежка заетост" се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e "Старт в кариерата", за която са кандидатствали около 3000 млади безработни. Най-после забелязваме и програми за заетост на по-възрастни хора. Тези програми представляват усилие за справянето с проблем, който се простира в цяла Европа", обясни тя.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

25-Февруари-2016

24-Февруари-2016

25-Февруари-2015

24-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com