iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма лоша реклама, рекламата продава

Няма лоша реклама, рекламата продава 10_1477145734

„Няма лоша реклама; рекламата продава“, това са стари познати постулати, като понякога рекламата ми идва в повече. Особено когато става въпрос за здраве. Защото може и да е гибелна.

Един професор по агроикономика (започнал е като асистент в Катедра „Автомобили и трактори“ на Агрономическия институт), който едно време говореше за препарати за агрозащита, вече години наред се прави на лекар и с престъпна самонадеяност поставя диагнози и назначава лечение по телевизиите; в една от тях си има и собствено предаване. Неотдавна бе събрал двама пчелари, които лекуваха диабет с… мед. Нещо повече – събрал в една книга народни рецепти и я разпространява, без да му пука за последиците върху наивните, повярвали му хора.

Напразно подавах сигнали до Българският лекарски съюз и СЕМ да спрат тази незаконна, но наистина – и без преувеличение – престъпна дейност.

В Закона за здравето има една глава – осма, за „Неконвенционални методи за въздействие върху здравето“ – абсолютна глупост; тази глава трябва да бъде заличена напълно! Защото тя дава права и на хора без медицинско образование да лекуват. Вярно, има и условие – да са изкарали 4 семестъра във висше учебно медицинско училище, където да изучават… анатомия и физиология. Само че до ден днешен Министерството на здравеопазването (и с пълно право!) не е издало съответната наредба за приложението й.

В България е пълно с шарлатани, които се осмеляват да поставят диагнози и да лекуват. Идете на която искате автогара и ще намерите там някой самозванец билкар, който да ви предлага цветчета за лечение на всякакви болести – от цироза до СПИН.

Има и една дама с кобилешко име, намахана и палава, която се представя за сексолог (без да е лекар или психиатър) и щедро дава съвети за всякакъв вид любов. И никога не споменава за опасностите, които крият случайните полови връзки.

В повече ми идват и грозните антиреклами на тютюнопушенето – със снимки на умиращи хора. В ръцете ми е умирал не един човек (работил съм в най-тежкото отделение – кардиологичното; давал съм и десетки дежурства по „Бърза помощ“), но тези фотографии са ужасяващи и напълно неуместни. Да, тютюнопушенето е вредно за здравето. Но не по-малко вредни са голяма част от храните, които ни предлагат – обилно осолени, опушени, с голямо количество мазнини, палмово масло, Е-та и какви ли още не отрови. Защо върху етикетите им също не се пише: „Тази храна е опасна за вашето здраве“? Защото пушачът убива само себе си, а тези храни убиват дори и децата! Случайност ли е, че новодиагностицираните българи с рак на дебелото черво (когато бяхме студенти, това заболяване беше казуистика) вече са най-много – цели 5000 годишно, при по 4000 за рака на гърдата и на белия дроб?

Ами непрекъснатите реклами на хранителни добавки, и то препоръчвани от аптекарите? Преди 800 години Карл Велики е издал недвусмислен едикт: „Лекарят няма право да продава лекарства, аптекарят няма право да лекува.“ Колко просто и ясно. И спазвано от векове! Да, добрият аптекар може да разяснява свойствата и приемането на дадено лекарство, но не и да назначава лечение.

Всяка жаба да си знае гьола.

Крайно време е Министерството на здравеопазването, СЕМ и Българският лекарски съюз да погледнат сериозно на изявите на самозванци „лечители“ и на рекламите на хранителни добавки, защото това може да бъде безкрайно вредно за хората!

КЗК забрани да се подвеждат потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) неотдавна забрани на търговци на храниелни продукти и лекарства да подвеждат клиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват от актуални промоции и намаления.

Заблуждаващ ценоразпис на павилион за бързо хранене е един от последните случаи, по които се произнесе контролният орган. Инспекторите установиха, че търговецът не дава информация дали посочената цена на даден артикул е за брой или за единица мярка. Обявено е, например: „пилешка пържола – 100 г, 1,60 лв.“. Клиентът остава с впечатлението, че дължимата от него сума ще бъде изчислена след претегляне на продукта на база посочената цена за 100 грама. На практика обаче цената е за брой, а количеството винаги се оказва по-малко от 100 грама. По такъв начин потребителят е заблуден, че срещу обявената цена ще си купи повече от това, което реално получава.

Некоректно провеждане на промоция от страна на аптека е друго нарушение, пресечено от контролния орган. Върху плакат на витрината на въпросната аптека и в разпространени от нея рекламни брошури е анонсирана отстъпка от 25%, а реално предоставяната е 20%.

За всяка от нелоялните практики законът предвижда санкция до 30 000 лв. и забрана за прилагането им в бъдеще. При повторно нарушение глобата може да стигне до 50 000 лв.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.