iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма пари за по-високи заплати на съдиите

Няма пари за по-високи заплати на съдиите 02_1425033760

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че няма пари за по-високи заплати в съдебната власт, но пък той е готов да съдейства за отмяна на разпоредбата в закона, която гарантира увеличение на възнагражденията.

Това стана ясно при посещението му във Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Дискусията протече бурно с литературни цитати, философски разсъждения и забележки за това кой има възпитание и кой не.

Още в началото Горанов попари всички надежди, че могат да се намерят 45 млн. лв. допълнително до края на годината, с които да се вдигнат заплатите на съдии, прокурори и следователи с 12%. "Единствения закон, в който е заложен философски принцип, е законът за счетоводството", заяви финансовият министър и обясни, че правната норма трябва да отстъпи пред икономическата реалност. Преди това разказа случка от живота на автора на "Добрият войник Швейк" Ярослав Хашек. След това обясни на членовете на ВСС, че ги разбира, защото според Закона за съдебната власт заплатите са вързани с тези в бюджетната сфера и трябва да се вдигнат, щом там има увеличение. Бюджетът обаче няма тази възможност, обясни министърът и изненада ВСС със съвсем неочаквано предложение: "Мога да ви извадя от деликатното състояние - вие нямате законодателна инициатива, но Министерският съвет има. Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние", заяви той.

От думите му стана ясно, че заплати не могат да се увеличават само защото законът го изисква. "Ако в закона пише, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", обясни Горанов. "Да не мислите, че на Христо (министъра на правосъдието Христо Иванов - бел.ред.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", обясни Горанов и завърши с извода: "Можем да се разберем, че не сме се разбрали".

Членовете на съвета обаче не се предадоха лесно. Ясен Тодоров заяви, че ако се отмени въпросната разпоредба, магистратите изобщо няма да имат хоризонт за по-високи заплати. Каролина Неделчева пък каза, че е "параграф 22" като по Джоузеф Хелър решението бюджетът да не покрие дефицита на съдебната власт, а в същото време НАП да не иска да им събере вземанията. "Пари при пари отиват", цитира Атанас Буров пък Незабравка Стоева и заяви, че "усетила" иронията в думите на министъра.

Юлияна Колева заяви, че НАП отказва да събира вземанията на съдебната власт, като само за 2014 г. става дума за 35 млн. лв. Тя допълни, че трябва да се мисли и за повишаване на съдебните такси, защото по някои дела са фиксирани и много ниски. Горанов обаче контрира, че със същия аргумент може да се иска намаление на пропорционалните такси, които пък са процент от сумата, за която се води спор.

В крайна сметка ВСС и Горанов се разбраха, че принципно са "за" високите заплати и ще продължат да си говорят.

РЕШЕНИЯ

ВСС образува дисциплинарни производства срещу бившия председател на градския съд Владимира Янева, чиято оставка прие преди това, и зам.-председателя Богдана Желявска. Предложение за тях бе внесено от министър Иванов и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. За временен шеф беше назначен Валентин Йорданов от ВКС. Той бе предложен от Панов.

РАЗПИТ

Служителят на ДАНС и бивш шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е бил разпитан от прокуратурата по делото "Червей", научи "Сега". Костадинов се разследва за документни престъпления при искане на СРС-та, а съдия Владимира Янева - за незаконните разрешения за прилагането им. И двамата все още нямат обвинения.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.