iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Оборотът на сивия сектор е 25 млрд. годишно

Оборотът на сивия сектор е 25 млрд. годишно 09_1443273044

Годишните обороти в сивия сектор в страната са около 25 млрд. лв., като става дума не за престъпен бизнес като трафик на наркотици и контрабанда, а за укрити приходи, върху които не се плащат данъци и осигуровки и реално заработени заплати.

Това бе съобщено на третата поред национална дискусия "Икономика на светло за по-добро бъдеще!", организирана в София от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и КНСБ. "Борбата със сивия сектор е един от приоритетите и на бизнеса, и на синдикатите.

Той унищожава конкуренцията, която пък е в основата на икономиката", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. "Над 300 мерки за справяне с проблема са били предприемани през годините, но те не са показали дългосрочен ефект", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи обществените поръчки като сериозен източник на сиви обороти. Годишно през обществените поръчки се разпределят 7-8 млрд. лв. публични средства и до тях трябва да се допускат само изрядни фирми, настоява синдикатът.

Оттам предлагат в търговете да не могат да участват не само фирми с публични задължения, но и със задължения към персонала си. КНСБ настоява също така в секторите, където работодателите отказват да договорят минимални осигурителни прагове, да влязат данъчни. "Нека те проверят доколко са на светло тези фирми и дали се плащат осигуровки върху реални заплати", предложи Пламен Димитров. КРИБ пък лансира идеята да се подпомогне популяризирането на добрите практики на 100-те най-успешни компании.

"Сивата икономика вреди не само върху конкуренцията, тя ерозира демокрацията и правовия ред в държавата, а генерирането на сиви потоци захранва корупцията, купуването на гласове, подменя правилата на играта", каза финансовият министър Владислав Горанов. "Най-лесно е да се вдигнат данъците, но ние сме избрали да затегнем събираемостта. Ако не успеем и продължаваме да толерираме сивата икономика, ще бъдем изправени пред нарастващо дългово бреме, което ще отслаби суверенитета ни", заяви министърът.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.