iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Одобриха еднодневните трудови договори за селското стопанство

Одобриха еднодневните трудови договори за селското стопанство 07_1435741984

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа. Това съобщи агенция „Фокус”. „За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха.

С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.

С един работник може да се сключват трудови договори общо не за повече от 90 дни. Условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Работниците се осигуряват при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за здравното осигуряване.

При дебатите председателят на парламентарната група на „БСП лява България” Михаил Миков изтъкна, че не може да има трудов договор за един ден, а граждански. „Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той.

Депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров поясни, че с въвеждането се обезсмисля понятието трудов договор.

„Редно е да информирам, че премахването на понятието трудов стаж е юридически неприемливо. Така предлаганата редакция влиза в пълно противоречие на действащи членове на Кодекса на труда, което е недопустимо. Използвайки понятието еднодневен трудов договор, което е със срок на продължителност до 90 дни, е недопустимо и ще се обслужват олигархични интереси”, заяви Байрактаров. Той беше репликиран от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който коментира, че на работника ще се удържат пари за пенсия, която няма да получи за времето, в което работи.

„Държавата трябва да е коректната и тези дни трябва да се признават”, подчерта Симеонов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче обясни, че за тези лица, за които е бъде сключен договор, ще бъдат осигурени за фонд пенсия и трудова злополука. „На тях ще им бъде признат осигурителен стаж. Времето ще им се признава и ще могат да получават пенсия на база внесените социални осигуровки. Има предвидени текстове да бъдат осигурени здравно в преходните и задължителни разпоредби”, каза още Ангелова.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

11-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com