iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От другата година може да има Данък "Обществено здраве"

От другата година може да има Данък "Обществено здраве" 10_1445428491

Чипсовете, бисквитите, шоколадовите изделия, енергийните напитки, майонезата и пържените картофи ще поскъпнат от следващата година. Това ще стане ако бъде приет новият Данък "Обществено здраве" или "чипс", както вече хората го наричат.

Той е залегнал в проектозакон на здравния министър Петър Москов и касае вредните храни. Такива според него са тези, в които се използват трансмастни киселини, сол и захар над допустимите норми, както и напитките с кофеин и таурин. А целта на новия налог е да се подобри здравето на населението.

Данъкът е съгласуван с финансовото министерство и ако влезе в сила от Нова година, каквито са намеренията на министъра, от 1 януари стоките с вредни съставки ще поскъпнат от 3 до 75%. За пакет бисквити, в който има високо съдържание на сол, захар и трансмастни киселини, ще плащаме с почти лев по-скъпо. За енергийните напитки с високо съдържание на кофеин и захар ще се бъркаме с 55 стотинки повече, а за пържените картофи по заведенията, които се приготвят с по-евтиното палмово масло - над левче отгоре. От новия данък ще се отърват само хлябът, месото и млечните изделия, за които здравното министерство е на мнение, че имат социален ефект. До 150 млн. лева годишно се очакват от бъдещия данък обществено здраве, изчислиха Москов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, които разясниха как ще функционира той.

Сумата ще бъде получена, ако потребителите не променят навиците си. "Облагаме храните и напитките, които могат да се смятат за доказано вредни по стандартите на Световната здравна организация", аргументира се Москов. "Целта на проектозакона е да спести разходи в здравеопазването, като се вложат ресурси в превенция, защото инвестирането в последици е скъпо и неефективно", допълни той. Заимстван е унгарският модел за сметка на френския. Той действа от 2011 г., през 2013 г. е вкарал в хазната на Унгария допълнителни 61 млн. евро и според двамата министри бил доказано работещ. Данъкът ще е еднократен - при пускането на съответните продукти на пазара. В новия данък няма нищо забранително, целта е да се променят и ограничат хранителните навици на хората и най-вече на децата, обясниха министрите. Според Москов, най-добрият вариант бил да има нулева събираемост, защото това щяло да означава, че хората са разбрали смисъла от здравословното хранене и търсеният ефект щял да бъде постигнат. На практика обаче това означава те да се насочат към по-скъпи продукти. Потърпевш ще бъде и бизнесът.

Потребителите ще са длъжни да преетикетират вредните храни, магазините ще бъдат задължени да подредят засегнатите от данъка вредни храни на отделни щандове, а заведенията - да таксуват по-скъпо храните, пържени с трансмастни киселини. Контролът ще се осъществява от звената на регионалната здравна инспекция.

Бизнесът обаче се обяви твърдо против новия налог. КРИБ и техни фирми членове ще се срещнат днес със здравния министър Петър Москов. "Това са представители на големи международни компании инвеститори от хранително-вкусовата промишленост, които искат да представят на здравния министър какви са европейските практики за насърчаване на здравословното хранене", обясни Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Става дума за "Кока-Кола", "Нестле", "МонделийзЬ" (новото име на Крафт фуудс), чиято продукция ще бъде засегната от прилагането на данък "вредни храни". Засегнатите производители настояват България да не въвежда по-драстични мерки от вече наложените в някои страни в ЕС по отношение на допълнителното облагане на т.нар. вредни храни.

"Ако това се случи, ще има изкривяване на общия пазар и е възможно да падне в съда", коментира Евгений Иванов. Няколко страни в Европа вече са въвели такъв данък. Дания обаче вече го е премахнала, защото срещу нея е започнала процедура по нарушение. Налогът не може да обхване всички продукти и храни и се смята, че тези, които не са обложени, получават вид държавна помощ.

Баничката скача със 78%

Най-голямо увеличение на цената се очаква при баничките, показват разчетите на здравния министър Петър Москов. Най-голямото повишение ще е при храните и напитките с най-високо съдържание на вредни съставки, като при имитациите на млечни продукти ще е 78%, а при тестените изделия с хидрогенни киселини 44%.

Маргаринът ще поскъпне с 58%, а газираните напитки, при които кока-колата е с най-високо съдържание на захари - 31%. Сандвичите и пържените картофки ще бъдат ударени със 17%, а сосовете, включително кетчупът - с 16%.

Данъкът върху снаксовете ще е 15%, а върху бисквитите със завишено съдържание на захар, или с трансгенни киселини 12%. Под теслата попадат бульоните и супите (10%), сладоледът (7%) и енергийните напитки (4%).

Най-малко ще поскъпнат шоколадовите изделия - с 3%. Освен хляба, месото и млечните продукти данъкът не засяга меда, кафето и чая и соковете.

С парите ще оправим училищата за 5 год.

Красен Кралев, министър на спорта

С допълнителните пари от новия данък бихме могли да приключим реконструкцията на спортната инфраструктура в училищата и университетите до 4-5 години. Парите от бъдещия данък са за училищата в големите градове, а останалите ще се опитаме да ги възстановим по програмата за развитието на селските райони. Целият проект ще глътне около 150-200 млн. лева. Според последната инвентаризация от общо 2700 училища в около 700 не може да се спортува пълноценно или изобщо няма условия.

Няма да отнемаме лицензи, ще глобяваме

Петър Москов, министър на здравеопазването

Тези, които се крият от новия данък, ще бъдат глобявани, но няма да се отменат лицензи. Ако реакцията на българските потребители е идентична на унгарските, можем да очакваме спад в продажбите на вредни храни с 27%. Една трета от децата до 9 години у нас страдат от затлъстяване, а от 9 до 18-годишните затлъстелите вече са 12%. На второ място сме в ЕС след Холандия по консумация на енергийни напитки от деца. Още до 2-годишна възраст 22% от децата са консумирали безалкохолни и захарни изделия, а при учениците от 7 до 18 г. употребата на захарни и сладкарски изделия достига между 88% и 95%. В крайна сметка ние ще облагаме храни, които имат здравословни заместители.

Няма полза от налога, ефектът е отрицателен

Галин Анастасов от "Ден и Нощ" ООД

Данък "обществено здраве" е страшна глупост. Не може едно пакетче бисквити, което сега се продава между 65 - 75 ст., да скочи на 1,65 лв. Няма вредна храна, има вредни количества. Но не знам доколко нашите управляващи осъзнават това нещо. Не мисля, че ще има полза от този данък. Подобен данък са се опитвали да приложат доста държави, но в нито една страна до момента той не е дал нужния ефект. Напротив, дори ефектът от него е бил отрицателен. Няма нито една държава, в която да е бил наложен този данък и това да е имало положителен ефект. Впоследствие този данък навсякъде е бил премахван, към момента няма действащ такъв в някоя страна. От бранша още не сме обсъдили какво трябва да направим, за да изразим несъгласието си, предполагам, че тепърва ще има подобни срещи. По отношение на този данък има огромни противоречия. Логично е и сиренето да бъде в списъка с "вредни храни" заради високото си съдържание на сол, което е доста над посочените допустими норми, но виждаме, че не е. Това важи и за киселото мляко и колбасите. Не може този данък да се отнася до вафлите и бисквитите, а за киселото мляко да не важи.

Работим с проверени и безвредни съставки

Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки

На първо място от срещата с министър Петър Москов очакваме да се запознаем със законопроекта, защото той не е представен на производителите. Шест месеца ни плашат с този данък, но здравният министър така и не се срещна с фирмите от сектора, за да обясни какъв е проблемът. Ние работим с проверени съставки, които са доказано безвредни. Здравето на потребителите няма как да не е във фокуса на отговорните производители на храни. Искаме да знаем как са формулирани нормите за консумация на сол и захар например. Не може да се твърди, че солта е вредна, тя е спасила човечеството до наши дни. Смятаме, че не може с фискални мерки да се формира поведение. Хората са достатъчно интелигентни, за да правят своя информиран избор според възможностите си. Факторите, които отключват незаразните заболявания, са много - стрес, консумация на лекарства, отказ да спортуваш... Трябва да се подходи комплексно с национална програма за балансирано хранене и спортуване, а не само да мислим как да пълним бюджета. Трябва да се чуе мнението на диетолози, на министерствата на земеделието и храните, на икономиката, на финансите.

Икономист: Само ще пълнят дупки в бюджета

Данъкът върху вредните храни е безсмислен, защото няма да постигне заявените здравни цели, опонира Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Според него хората може и да се откажат от част от тях, но не и от хляба и млечните продукти, които не попадат под удара на данъка, а са сред най-консумираните. Новата тесла съвпада във времето и с оценките за дефицита на здравната каса, а приходите най-вероятно ще бъдат използвани от Петър Москов за покриване на текущи разходи, допълва икономистът. Другият му аргумент "против" е, че в редица страни - Германия, Великобритания, Белгия и Естония, подобно облагане е отхвърлено, в Дания влиза в сила, за да бъде по-късно отменено, а в Унгария данъчните цели така и не са постигнати. И как новият данък ще се отрази на разходите на домакинствата за храни, които и без това през 2014 г. са достигнали високи нива от 29%, попита Станчев.

Москов ще разпределя 60 на сто от приходите

Училищата ще бъдат най-облагодетелствани от приходите от бъдещия данък, показва изготвената схема на здравното и спортното министерство. 20% от парите ще отидат за обновяването на спортните игрища, площадки и зали в училищата, като целта е да се поощри развитието на спорта сред подрастващите. Други 20% ще отидат за подобряване на храненето в тях. Ще бъде разработена програма за насърчаване на употребата на плодове и зеленчуци по модел, прилаган в Норвегия, който е използван при изготвянето на Програма на Европейския съюз за насърчаване на употребата на плодове в училищата. Лъвският дял - 60 на сто, ще бъдат похарчен от здравното министерство, което ще финансира програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания, както и програми за детско и майчино здраве. Аргументът на Петър Москов е, че с облагането на храни, които допринасят за развитието на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака на гърдата и на простатата, ще бъдат набавени пари, с които тези заболявания ще бъдат предотвратявани.

20% от учениците със свръхтегло

19% от всички ученици страдат от свръхтегло, твърди национално проучване на НЦОЗА от 2011 г. Този документ използва като аргумент здравният министър Петър Москов в опита си да ограничи консумацията на вредни храни. Лошите навици започват от най-ранна възраст, като едва навършили 2 години, 61% от бебетата вече са опитвали захарни изделия, а 22% са пробвали и безалкохолно. При 3-4-годишните 77% вече са консумирали захарни продукти.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.