iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От Нова година цигарите ще са по-скъпи

От Нова година цигарите ще са по-скъпи 10_1476937801

Цигарите поскъпват с 10-15 стотинки от Нова година, като по-голямо ще е повишението на цените на евтините марки, а по-малко – на скъпите.

Причина е увеличението на акциза, който депутатите приеха вчера с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Специфичният акциз – на 1000 къса, от 1 януари 2017 г. се увеличава от сегашните 70 лв. на 101 лв., колкото беше през 2015 г. Променя се и пропорционалният акциз – за 2017 г. той ще бъде 27% от продажната цена, а за 2018 г. – 28%, като целта е да се достигнат минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г.

Депутатите приеха още да се върне старият календар за промени в акцизите на тютюневите изделия.

Вдигат акциза от 1 януари 2017 г.

Цените на цигарите ще бъдат увеличени средно с около 25-27% в края на 2018 г., коментира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на парламента. По какъв начин това ще се отрази на конкретните цени в различните ценови класове и видове цигари не мога да цитирам точно, допълни Стоянова. По думите й с промените ще се компенсира това, което миналата година се случи, а именно по-голямо поскъпване на средния и по-високия клас цигари и по-малко – на тези в ниския клас.

Плащаме с 27 на сто повече за кутия след три години

Според нея още от миналата година е ясно, че следващите три години трябва поетапно да се вдига акцизът, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент с договора за присъединяване към ЕС.

Доста забавихме вдигането на цигарите от предходните години заради кризата и сега трябва да наваксаме, категорична беше Стоянова.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.