iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отлагат поскъпването на тока с един месец

Отлагат поскъпването на тока с един месец 06_1435667537

Един ден преди края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да даде месец отсрочка за новите цени на тока.

Това стана възможно, след като в извънреден брой на „Държавен вестник“ в събота беше публикувана законовата поправка, която позволява отлагането. Новите цени на еленергията ще бъдат окончателно определени на закрито заседание на регулатора най-късно на 31 юли. Въпреки че имаха право, от КЕВР решиха да не отлагат влизането в сила на новите цени на парното.

Решението за парното и топлата вода обаче не беше публикувано вчера, както беше обявено по време на откритото заседание на 10 юни. Цените ще бъдат определени днес и ще влязат сила без забавяне – от 1 юли.

Ако няма сериозни промени

това означава намаляване на цената в София и Бургас с около 6%, в Пловдив– с над 1%, а в останалите градове – скок в различна степен.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни пред „Монитор“, че отлагането с един ден на решението за парното се налага, защото от КЕВР са поискали доказателство от топлофикациите за сключените от тях договори за предоставяне на топлинен товар и в момента по този въпрос още постъпват данни от дружествата. От топлинния товар зависи и количеството еленергия, които те ще произведат от когенерационните си мощности.

Отлагането на тарифите на електроенергията е мотивирано от КЕВР с очакваното приемане на наредбата, която трябва да намали тежестта на зелената енергия за бизнеса. Издаването на тази наредба е счетено от регулатора като важно обстоятелство, резултатите от чието предстоящо финализиране биха могли да окажат влияние върху формирането на цените в сектор „Електроенергетика“. От КЕВР очакват действия от изпълнителната и законодателната власт, които в срок до един месец да дадат възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия.

Междувременно вчера

приключи общественото обсъждане на въпросната наредба

Във варианта, публикуван за обсъждане, се предвижда праг на потреблението над 30 гигаватчаса годишно за ползване на отстъпка от 85% от частта от добавката, която се пада на зелените централи. След като стана ясно, че при това положение от преференцията ще могат да се ползват само 27 предприятия, бизнесът реагира остро и се стигна дори до изключване на мощности миналия петък.

Какъв ще новият праг на потреблението за ползване на преференцията ще стане ясно, след като тримата министри – на енергетиката, на финансите и на икономиката, я подпишат в окончателния й вариант. Според изявления на официални лица най-вероятно прагът ще бъде смъкнат до 2 гигаватчаса.

От Министерството на енергетиката казаха, че ще обобщят всички постъпили предложения по наредбата в максимално кратки срокове. Оттам се надяват да успеят да я изпратят до финансовото министерство още днес. След това наредбата

ще отпътува към Брюксел за задължителната нотификация

След колко време ще бъде получено одобрението никой не може да каже. До получаването му обаче бизнесът ще плаща пълния размер на добавката „задължения към обществото“. Единствената надежда на компаниите е, че ЕК може да отговори положително на запитването от българска страна дали влизането в сила на наредбата може да стане от 1 август, ако нотификацията не бъде получена до тази дата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.