iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново наливат пари в провалени проекти

Отново наливат пари в провалени проекти 03_1458801135

Нова порция бюджетни средства ще бъдат налети във фантомни или безнадеждно закъснели проекти, като вчера правителството реши да отпусне 208 млн. лв. на НКЖИ - държавната компания, която отговаря за железопътната инфраструктура. Освен това несъществуващият нефтопровод "Бургас-Александруполис" ще "глътне" още 88 хил. лв., става ясно от предложение на финансовото министерство.

Това е само пореден транш за издръжка на международните компании, които трябваше да строят няколко гигантски проекта в енергетиката - "АЕЦ Белене", "Набуко", "Южен поток". Всички те се провалиха, но тъй като проектните компании още не са прекратени юридически, продължават да харчат пари за издръжка, вкл. и за заплати на скъпоплатените им директори и така е поредна година. Отделно десетки милиони са "закопани" още със създаването на тези дружества като акционерен капитал на българските участници.

Новата помощ за прекратения преди 4 години проект за петролопровода "Бургас-Александруполис" е за покриване на разноски за данъчни ревизии във връзка с формалната ликвидация на дружеството.

Междувременно депутатите вчера гласуваха за закриване на друга мегаломанска държавна структура - Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП). Това е добра новина, защото ще спести милиони на данъкоплатците. Държавната компания е на бюджетна издръжка и досега получаваше от хазната по 1.4 млн. лева годишно.

НКСИП бе създадена през 2011 г. специално, за да ускори строителството на магистралите. Тогава ГЕРБ бяха най-горещи защитници на тази идея. Сега пак те се оказаха най-големите й критици, след като премиерът Бойко Борисов изненадващо реши да прекратява съмнителни обществени поръчки, като започна с търг за магистрала "Хемус", а после се ядоса, че държавната компания е направила лош и скъп проект за магистралната отсечка и обеща тежки наказания.

Още при създаването на НКСИП се появиха критики, че всъщност държавната фирма ще е дубльор на пътната агенция. Вчера депутати сполучливо я нарекоха клонинг на АПИ. И шефът на пътната агенция Лазар Лазаров се включи в дебатите с признание: "Съществуването на две паралелни структури, които се занимават с почти еднаква дейност, е нерационално. Където има дублиране на функции, е добре това да се оптимизира".

ПО РЕЛСИТЕ

Вчера се наложи правителството да отпусне на НКЖИ 208 млн. лева - заради фатално забавени жп проекти, които се изпълняваха по оперативната програма "Транспорт". Сроковете за пълно усвояване на европарите изтекоха в края на миналата година, а отсечките така и не бяха построени. Става дума за 10 участъка по линиите Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас и Първомай-Свиленград. Държавата дава парите, за да може все пак тези жп отсечки да бъдат довършени, макар и с просрочие. България успя да договори с ЕК удължаване за строителството. В противен случай можеше да се наложи държавата да възстанови на Брюксел инвестираните досега стотици евромилиони в тези жп проекти. 208-те милиона лева се дават на НКЖИ като безлихвен заем, който компанията ще връща чрез прихващане от годишната субсидия, която получава от бюджета.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.