iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпада задължителниня график на отпуските при малките фирми

Отпада задължителниня график на отпуските при малките фирми 02_1423127059

Това правителство е припознало една от мерките за намаляване на административната тежест на кабинета "Орешарски" и ще предложи на свой ред отпадане на задължителния график на отпуските при малките фирми.

Промяната в реда за ползване на отпуските ще бъде регламентирана с промени в Кодекса на труда, става ясно от приетата вчера от кабинета законодателна програма за първите 6 месеца на годината.

Според прессъобщение на кабинета задължителният график за ползване на платен годишен отпуск няма да важи за фирми с под 10 души персонал. Същият беше и прагът, обсъждан при кабинета "Орешарски" по предложение на БТПП. Тогава от палатата предложиха да се наложи и годишен лимит за оборота на фирмите от 3.9 млн. лв. за ползване на облекчението. От БТПП изчислиха, че промяната ще засегне 343 000 фирми. Не е ясно дали кабинетът ще лансира и други промени в Кодекса на труда.

За първите 6 месеца на годината правителството възнамерява да внесе в НС общо 99 законопроекта. В списъка попадат и изцяло нови закони, някои които се обещават от години. До март месец трябва да е готов законопроект за управление на средствата от ЕС, който се работи от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. До юни трябва да е готов и обещаният още през 2013 г. Закон за консулската защита, който ще регламентира задълженията на държавата при случаи на изпаднали в беда българи в чужбина. Пак през юни се чака и изцяло нов Закон за електронното управление.

През май и юни трябва да са готови и новият законопроект за военното разузнаване, както и промени в Закона за отбраната, които да позволят съвместната охрана на въздушното пространство с партньори от НАТО. За нуждите на военното министерство ще бъдат внесени и промени в Закона за държавната собственост, които да улеснят наемането на държавна собственост за кратък период и безвъзмездното и възмездно ползване на движими вещи. Финансовото министерство също фигурира с амбициозен списък от законодателни инициативи до юни, сред тях Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и нов Кодекс за застраховането. Вчера кабинетът одобри проектозакон за фискалния съвет, който се чака от 2013 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.