iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Отпускат 1 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища

Правителството смята да осигури 1 млрд. лева за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"От днес на заседание на МС беше приета и утвърдена в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища", заяви Павлова.

Тя бе категорична, че за тази програма се осигурява 1 млрд. лева от правителството под формата на банкова гаранция на Българска банка за развитие, която ще обезпечи дейностите по програмата.

По думите й териториалният обхват на програмата включва всички общини в страната, а продължителността й е 2015- 2016 - две години или до изчерпване на финансовия ресурс.

Тя посочи, че са били приети условията, механизмите на програмата, финансовата рамка и образци на всички документи, които касаят реализацията на програмата.

Министърът заяви, че целта й е намаляване на енергопотреблението на всички многофамилни жилищни сгради. Павлова посочи, че в страната има над 70 000 енергийнонеефективни жилищни сгради и допълни, че България е единствената държава в ЕС с такъв голям процент частна собственост - 98% .

По думите й ние сме последната държава, която не е направила такава програма, за подкрепа на домакинствата. Най-важната полза от програмата според Павлова е икономия на средства, на разходите на домакинствата, особено през зимните месеци. Това ще доведе до повишаване стойността на имотите, а облика на градовете ни ще бъде подобрен. Освен социалния и финансовия ефект за домакинствата има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като програмата осигурява и допълнителна заетост в бранша.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

22-Март-2017

22-Март-2016

23-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.