iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парите на започващите работа ще отиват автоматично в частен пенионен фонд

Парите на започващите работа ще отиват автоматично в частен пенионен фонд 12_1419258291

Ако за година не направятг никакъв избор, парите на младите българи за втора пенсия също ще се разпределят автоматично към универсален пенсионен фонд, а не към НОИ.

Този завой в първоначалната идея на приетата вече от парламента промяна, свързана с пенсионните внос­­ки, е готов да обсъди министърът на финансите Вла­дис­лав Горанов, съобщи вче­ра самият той.

Както “Монитор” писа, в петък вечерта предложената от ГЕРБ “поправка НОИ” бе гласувана в НС въпреки острия отпор на коалиционните партньори от РБ и подкрепящата кабинета АВБ. Промените позволяват на родените след 1959 г. сами да изберат дали допълнителните им вноски да бъдат прехвърлени към солидарния фонд, или да останат в частното дружество, към което вече са разпределени. Ако не предприемат никакви действия, парите им директно остават в частния фонд. За излезлите тепърва на пазара на труда българи обаче се планираше при липсата на лична инициатива в рамките на година да бъдат пренасочвани автоматично към НОИ. “Това би могло да се преразгледа

или да се даде по-дълъг срок

или автоматично да остават в универсалните пенсионни фондове, ако това са основните притеснения към модела”, заяви Горанов пред Нова тв. Той даде да се разбере, че е отворен за разговори по всички параметри на приетата промяна, като подчерта, че големият дебат за пенсионната реформа предстои през първите три месеца на идната година. Според него обаче повдигането на въпроса е било от ключово значение. “По­­ло­вината български граждани не знаят в кой фонд се осигуряват, тъй като са разпределени служебно”, посочи финансовият министър ситуацията преди повдигането на темата. По-големият проблем обаче бил, че не е ясно какво точно се случва с огромните пари, натрупани в дружествата. “Преди 2 седмици ние лежахме върху 8 млрд. лв, събрани пенсионни вноски, без да знаем дали се управляват най-добре и как се управляват”, посочи Горанов. От своя страна той гарантира, че всеки лев, който хората преценят да пренасочат към НОИ,

ще бъде прехвърлен

в Сребърния фонд

“Така ще е ясно, че тези пари никога няма да бъдат пипани и ще се използват единствено и само за целите за изплащане на пенсии през годините”, уточни министърът.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов е провел двучасов разговор със съпредседателя на парламентарната група на РБ Радан Кънев по темата с пенсионните вноски. За срещата се похвали във Фейсбук лидерът на ДСБ. “Постигнахме съгласие да проведем бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, след което да проведем поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел”, написа Кънев. И подчерта, че би било добре още преди Нова година или в началото на януари да се стигне до общо политическо решение. До приемането му пък да не се одобрява наредба за прилагането на “поправката НОИ”. От БСП от своя страна се заканиха вчера, че може да сезират Кон­сти­ту­ционния съд за приетите в петък промени за пенсионните вноски.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.