iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Пчелните семейства измират, пчеларите искат помощи

Пчелните семейства измират, пчеларите искат помощи 02_1424788206

Днес в Царево се събират пчелари от три общини. Причината е констатираната висока смъртност на пчелните семейства на територията на Странджа.

Производители на мед в Малко Търново, Приморско и Царево, настояват за незабавна финансова помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства, съобщи БНР. За много от тях пчеларството е основен поминък.

След липсата на манов мед миналото лято, измирането на пчелите, хората са пред фалит, обясни един от организаторите Манол Тодоров. Според него, пчеларите трябва да получават помощи наравно с другите производители.

"Само един пример ще ви дам. Умират крави, кози, овце – и всичко се заплаща. Когато пчелните семейства загиват, никой не ни обръща внимание. Има една приказка – ножът е опрял до кокала. Не можем повече да търпим. Ние обявяваме пълен, тотален фалит. Това е катастрофа на сектора в Странджа и ще навреди на екологичното равновесие на биоразнообразието. Странджа е пред прага на екологична катастрофа. Няма ли пчели, не може да има природа", заяви той.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2017

01-Април-2016

02-Април-2015

01-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.