iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Петролът се понижава, доларът се покачва, а природният газ може да поевтинее с още близо 10%

Петролът се понижава, доларът се покачва, а природният газ може да поевтинее с още близо 10% 03_1427715326

Петролът отново тръгна към дъното си, а доларът поскъпна, като природният газ може да поевтинее с още близо 10 процента от юли, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

"Действително имаме очаквания, ако се задържат цените на петрола и курсът на долара спрямо лева на сегашните равнища, през третото тримесечие отново да имаме едно намаление в рамките на до 10 на сто", обясни той пред БНР.

Иванов допълни, че местният добив на синьо гориво е намалял от 16 на 4%: В сравнение с първоначалните години на експлоатация количествата, които са за вътрешния пазар от местен добив, се понижават.

Шефът на "Булгаргаз" каза още, че дружеството ще започне да купува със собствени пари синьо гориво за хранилището в "Чирен" в размер на около 280 милиона кубични метра. "Ще се работи и за търсене на други форми на финансиране, включително и обявяване на процедура за кредитираща институция", изтъкна Иванов.

Той уточни, че текущите задължения на тецовете към "Булгаргаз" възлизат на 270 милиона лева. От тях 190 милиона са на "Топлофикация-София".

Междувременно петролът поевтиня в ранната търговия в понеделник. Котировките на фючърсите за сорта Brent изгубиха от стойността си 54 цента до 55,87 долара за барел, а тези за американския еталон WTI - 97 цента до 47,90 долара за барел.

Доларът пък поскъпна спрямо йената и еврото, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън подкрепи очакванията, че ФЕД вероятно ще започне да вдига постепенно лихвите по-късно през годината. Доларът се оскъпи с 0,1% до 119.24 йени.

Въпреки това щатската валута падна с над 2 на сто от близо 8-годишния връх от 122,04 йени за долар, който достигна в началото на месеца. Еврото загуби 0,2 на сто до 1,0873 спрямо долара.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.