iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Пием по 8-9 литра сок на година

Пием по 8-9 литра сок на година 05_1432627131

Малко над 63 млн. литра сок се продават у нас годишно, като това прави средно потребление от 8-9 литра на човек. Това показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води.

С тези нива България заема едно от последните места в Европейския съюз.

В последно време се наблюдава леко раздвижване на пазара на категорията сокове, нектари и плодови напитки, коментира Жана Величкова, председател на браншовата асоциация. Все още няма окончателни данни за миналата година, но тя очаква за соковете да се отчете ръст от 1-1,5 на сто. Най-полезните, но и най-скъпи -

100% натурални

сокове, обаче са

само 1/4 от

продажбите

в категорията.

Да, за съжаление, увеличението не е съществено и има още много какво да се желае, смята Величкова. И добави, че въпросът не е само на пари.

Едва ли може да смятаме, че българинът пие малко 100% натурални сокове, защото са по-скъпи от другите напитки. По-скоро е въпрос на култура, кутия цигари вече е 5 лв., но малцина са ги отказали, коментира шефката на асоциацията. Потребителско изследване за предпочитанията на българите показало, че възрастните предпочитат друг вид сок - гроздовия, и то ферментирал.

Иначе “новост” на пазара е изтеклият на 28 април гратисен период на европейската

забрана за

добавяне

на захар

в плодовите сокове. Всъщност самата забрана беше одобрена от Съвета на Европейския съюз още преди три години. Тя стана официална част от законодателството на ЕС през юни 2012 г., а законопроектът пък беше предложен от Европейската комисия (ЕК) още през 2010 г.

Затова и отдавна производителите не слагат захар в соковете, забраната не е нещо ново, смята Величкова. Тя обаче се надява това да доведе до

по-голяма

информираност

и доверие сред

потребителите,

за да асоциират соковете като продукт изключително от плодове. Затова и било възможно евродирективата да даде известен тласък на пазара. Важно е потребителите да знаят и че тя забранява на производителите да рекламират продуктите си, като пишат на етикета “без добавена захар”, защото така или иначе тя е забранена за всички.

Веднага след влизането в сила на евродирективата от Българската агенция по безопасност на храните са започнали проверки дали на пазара има останали някакви количества, които не отговарят на изискванията. Досега не е публикувана информация, че са намерени.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

12-Юли-2016

13-Юли-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.