iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват робот за доене на крави

Показват робот за доене на крави 02_1423124800

Една от световните новости е робот, който дои 130 крави едновременно три пъти на ден. Ще го демонстрират на международната селскостопанска изложба "Агра 2015" от 4 до 8 март в Международния панаир в Пловдив.

Роботът е най-новият продукт на старозагорска фирма, а агроспециалистите го определят като най-високопроизводителния. Автоматичната система има софтуер, осигуряващ комфортно, здравословно и безстресово отглеждане на животни, твърдят производителите.

В момента около 50% от българското сурово краве мляко не отговаря на стандартите на ЕС, защото изобилства от бактерии и суматични клетки. Нормата на Брюксел е до 100 000, а в нашето мляко бактериите стигат - 1 млн. Причината е, че земеделците не разполагат с техника за доене на повече животни и хладилни съоръжения за съхранението му. Роботът може да позволи изграждането на общи доилни зали, чрез които млякото на цяло село да се добива в стерилна среда и да се съхранява след това в общи хладилни помещения. Подобни инвестиции могат да се субсидират и по бъдещата Програма за развитие на селските райони.

По последни данни на министерството на земеделието и храните в страната се произвеждат 1 075 000 т мляко. Едва 507 000 т обаче са от ферми, покриващи хигиенните норми на ЕС. Млякото идва от общо 80 000 обора, които в момента се отглеждат 200 000 животни.

В “Агра 2015” ще участват водещи фирми в сектора от повече от 20 държави, като много от експонатите им ще оспорват наградите в конкурса за иновации. Сред тях са новите за българския пазар италиански трактори "Антонио Караро" за обработване на лозя, пасища, оранжерии, овощни и зеленчукови градини.

За първа година "Агра" ще съвпадне по време с "Винария", като там новост от световен мащаб е апаратът за дозиране на стабилизиращи енологични продукти преди бутилирането на виното "ЕVO 2000" пак на италианска компания. Той е част от експозицията на "Адиг", представител на водещи западноевропейски фирми у нас.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.