iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предприемачите в индустрията са най-големи оптимисти в бизнеса

Предприемачите в индустрията са най-големи оптимисти в бизнеса 10_1446100327

Предприемачите в индустрията са най-големи оптимисти в бизнес средите за състоянието на оглавяваните от тях предприятия през следващите 6 месеца. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври. На база на техните очаквания бизнес климатът в промишлеността се повишава с 2,3 пункта през този месец.

Мениджърите в отрасъла са оптимисти за дейността на предприятията през следващите месеци. Въпреки това обаче натовареността на мощностите им се е понижила с 1,8 пункта спрямо нивата от юли до 72,5%. Затова и очакванията на предприемачите са през следващите месеци да има излишък от мощности в индустриалните компании.
Оптимистично настроени за развитието на бизнеса са и търговците на дребно. В този бранш бизнес климатът се повишава с 1,3 пункта спрямо септември.

Бизнес климатът в строителството се повишава леко с 0,6 пункта и единствено в услугите се отчита намаление с 1,8 пункта. Така общият показател нараства като цяло с 1 пункт. За сравнение през септември беше отчетен спад спрямо предходния месец с 2,9 пункта.

Предприемачите обаче продължават да посочват, че несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са основните пречки пред развитието на бизнеса им. От индустрията се оплакват още от „слабости в икономическото законодателство“. Мениджърите в строителството и търговията посочват още, че пречки пред развитието на бизнеса им създава и високата конкуренция.

По отношение на цените във всички водещи отрасли не очакват промяна през следващите три месеца.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.