iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През май и до средата на юни имаше чести превалявания от дъжд и температури, около нормата

През май и до средата на юни имаше чести превалявания от дъжд и температури, около нормата 06_1403705797

Чести превалявания от дъжд и температури, около нормата за сезона бяха отчетени при развитието на земеделските култури през месец май и до средата на юни. В много райони на страната валежите бяха интензивни, придружени с градушки и силен вятър.

Продължителните дъждове предизвикаха частично преовлажняване на по-ниските участъци в блоковете на земеделските стопанства. Това затрудни почвените обработки и растителнозащитните мероприятия. В области Видин, Монтана, Русе, Варна, Бургас, Разград, Шумен, Велико Търново, Плевен, Хасково, Пловдив, Пазарджик и др. се наблюдава полягане на посевите, засети с есенни култури. Високата атмосферна влажност доведе до разпространение на редица икономически важни болести – брашнеста мана, септориоза, ръжди, фузариоза, дрешлера и др. Посочените болести са установени при площите с есенници в областите Стара Загора, Варна, Видин, Русе, Враца, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Велико Търново, Разград и др., в които отчетеното нападение е под прага на икономическа вредност /ПИВ/. Единствено в област Търговище се съобщава за нападение от жълта ръжда по пшеницата, септориоза и мрежеста петнистост по ечемика над ПИВ.

В много области е констатирано наличие на вредна житна дървеница, житна пиявица, листни въшки и др., като е поведена съответната борба срещу тях. Със Заповед № РД 09-12-15/21.05.2014 г. на министъра на земеделието и храните е обявено каламитетно нападение от неприятеля Марокански скакалец за седем общини от област Кърджали и две общини от област Хасково. Компетентните органи са предприели всички необходими мерки за борба с неприятеля. По експертна оценка на Областните дирекции „Земеделие” в страната, общото състояние на есенниците се определя като добро. В средата на месеца започна прибирането на ечемика, отчетени са и първи ожънати площи с пшеница. В резултат на настъпилите неблагоприятни климатични условия в страната – обилни валежи, придружени с градушки, в много райони на страната към 23 юни 2014 г. експертните комисии са отчели напълно пропаднали на 100% площи със земеделски култури в размер на 59 900 дка. Издадени са 262 броя констативни протоколи за следните култури: пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, трайни насаждения, зеленчуци и други, пише nivabg.com. Общият размер на засегнатите площи (в т.ч. и на 100%) към настоящия момент възлиза на 357 000 дка.

По данни на ОД „Земеделие”, напълно унищожени площи със земеделски култури има в почти всички области на страната. По-големи щети са отчетени в области Видин, Русе, Разград, София-област, Добрич, Ловеч, Монтана, Варна, Шумен, Търговище, Сливен и др. Оценката на щетите и издаването на констативни протоколи продължава. В края на месец септември ще бъдат уточнени окончателните данни за пропадналите площи със земеделски култури в страната. Вследствие честите и интензивни валежи, в някои области като Благоевград, Враца, Перник, Пловдив, Ловеч, София област, сеитбата на пролетните култури бе затруднена и стопаните не можаха да спазят оптималните срокове за сеитбата им. Подобна е ситуацията в общини Казанлък и Мъглиж, където предвидените площи за пролетни култури бяха оставени на угар. В останалите части на страната сеитбата на пролетниците приключи. На някои места се наблюдава пропадане на растенията от прекомерните валежи. Общото им състояние към момента се определя като сравнително добро. По оперативна информация, към 19 юни 2014 г. ечемикът се жъне в областите Благоевград,Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен, Хасково и др. До момента са прибрани 141 130 дка с ечемик или 6,90% от реколтираните площи, при среден добив 395 кг/дка.

Жътвата на пшеницата все още не е започнала повсеместно в страната, към 19 юни са отчетени 250 дка ожъната пшеница в района на Благоевград. По прогнозна експертна оценка на Областни дирекции „Земеделие” (по данни на проведеното пълно обследване на площите с пшеница и ечемик в края на м. май) се очаква реколта `2014 да достигне около 5 млн. тона пшеница и около 700-800 хил. тона ечемик. Предстои да бъдат обобщени данните от последното 10% обследване за очакваното производство.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.