iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Професионални колежи ще подготвят кадри за бизнеса

Професионални колежи ще подготвят кадри за бизнеса 09_1443273597

Интегрирани професионални колежи в няколко града у нас ще готвят кадри за бизнеса, като идеята за създаването им е съвсем нова и бе представена в Пловдив от министъра на образованието проф. Тодор Танев, който присъства на дискусия за професионалното образование и връзката му с висшите учебни заведения и бизнеса.

„Сегашните колежи дават четвърта професионална степен и след това техните възпитаници остават наистина извън системата. В сегашния си вид тя е затворена. Ето защо ще направим оценки на въздействието, като експерименти в най-важните, ключовите направления. Някъде ще бъде туризъм, другаде ще е земеделие. В Пловдив вероятно интегрираният образователен център ще бъде свързан с машините”, обясни проф. Танев. По думите му дуалното образование е основната крачка за подобряване на професионалното образование и обучение. Но в същото време на бизнеса му трябват кадри, които не са висшисти, но имат по-висока степен на образование от средното.

„Нисш управленски персонал, майстори - каквато е аналогията със занаятите. Училищата това не могат да го дадат. Те дават максимум калфи. Не можем да върнем старите техникуми. Те съществуваха, бяха хубаво нещо, но в рамките на една затворена икономическа система. В момента ни трябва нещо по-съвременно”, бе категоричен образователният министър.

На дискусията за връзката на професионалното образование с бизнеса дойдоха депутати, районни кметове, шефката на РИО – Пловдив Иванка Киркова и много бизнесмени.
На дискусията за връзката на професионалното образование с бизнеса дойдоха депутати, районни кметове, шефката на РИО – Пловдив Иванка Киркова и много бизнесмени.

Според него няма да има припокриване на образованието от професионалните гимназии и това от интегралните центрове. Точно обратното – те ще се допълват взаимно. Между тях ще има връзка, защото и професионалните, и профилираните училища ще имат повече кандидати и ще изпълняват повече функции. Техните възпитаници ще могат да влизат без приемен изпит във висшите учебни заведения, стига те да имат договори с колежите. „Това сега не съществува, ние ще го въведем”, заяви проф. Танев.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.