iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Променят се заплати, пенсии и болнични от 1 юли

Променят се заплати, пенсии и болнични от 1 юли 06_1435569827

Минималната работна заплата става 380 лева от 1 юли, като според правителството това ще повиши приходите от данъци и осигуровки в хазната.

Пенсиите също се увеличават, а таванът скача на 910 лева. Промени ще има и в схемата за болничните от следващия месец. Те вече ще се пращат на НОИ по интернет.

Най-ниското възнаграждение скача с 20 лева, символично увеличение на парите за старост

Заплати и пенсии се вдигат от 1 юли. Минималното възнаграждение в страната скача от 360 на 380 лева. Това ще е повторното увеличение на най-ниската месечна заплата през тази година, след като от 1 януари то се вдигна от 340 на 360 лв. Тогава от него се възползваха около 200 000 работещи, а сега броят им ще е около 248 000. С новата минимална заплата след удръжката на данъци и осигуровки в джоба на работниците, които я получават, ще остане чист доход от 298 лв. Това е с 16 лв. повече от досегашното ниво от 282 лв., което пък бе с 4 лв. под линията на бедност в страната, определена за тази година. Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, посочва правителството. В тригодишната бюджетна прогноза е заложено увеличение на най-ниското месечно възнаграждение за 2016 г. - да нарасне до 420 лв., а за 2017 г. - до 460 лв.

Много по-скромно ще е увеличението на парите за възрастните хора. Според швейцарската формула то ще е едва 1.9%. Причината е отрицателната инфлация през миналата година. Според швейцарското правило годишното осъвременяване на пенсиите е равно на сумата от половината от ръста на инфлацията през предходната година и половината от ръста на средния осигурителен доход. От 1 юли възрастните хора с най-ниски пенсии ще получават по 2-3 лв. повече месечно. В масовия случай хората ще вземат около 5 лв. над сегашните си пари за старост. Минималната пенсия за стаж и възраст се вдига с 3 лв. и става 157.44 лв., а социалната пенсия за старост расте от 113 на 115.50 лв. За да няма лишени от енергийна помощ през зимните месеци, социалното министерство планира промяна във формулата за определяне на пределните доходи на най-бедните, като завиши един от коефициентите. "Нито един пенсионер, който е получавал добавка за топло през тази зима, няма да изпадне догодина от това подпомагане поради увеличена пенсия", увериха от социалното министерство. През миналия отоплителен сезон близо 256 хиляди лица и семейства са получавали енергийна помощ. Тя бе в размер на 72.20 лв. и се изплаща от ноември до март. Получаването на осъвременените размери на пенсиите ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Преводите на сумите за юлските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2015 г.

78 237 българи се осигуряват на минимума

Минималната работна заплата е нараснала близо пет пъти от 2000 година досега. В началото е била едва 79 лева, а 7 години по-късно - при влизането ни в Европейския съюз, тя вече е 180 лева. По данни на Националния статистически институт 80 145 души са били осигурявани на минимална заплата през април 2014 г. Година по-късно те са 78 237. България все още е в дъното на таблицата по МРЗ в Евросъюза. Минималното месечно заплащане у нас е около 10 пъти по-ниско, отколкото в Люксембург.

Чакат повече приходи от данъчи и осигуровки

Отварянето на ножицата между минималната заплата и социалните помощи ще мотивира безработните да са по-активни в търсенето на работа, смятат експертите на правителството. Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление на потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки. Засега не се оправдават очакванията на бизнеса, че вдигането на минималната заплата ще предизвика съкращения на нискоквалифицирани кадри във фирмите. Напротив, данните на НСИ и Агенцията по заетостта показват ръст на заетостта и спад на безработицата през първите пет месеца на годината. Причината за тези положителни тенденции обаче може да е сезонната заетост. Наесен ще стане ясно доколко се е отразило на пазара на труда повторното вдигане на заплатите от 1 юли.

33 500 възрастни с таван на доходите

Таванът на пенсиите у нас се вдига от 840 на 910 лева от следващия месец. Така за близо 11 200 пенсионери в България ще падне ограничението на парите за старост. Все още обаче около 33 500 възрастни хора ще продължат да бъдат ощетявани, като получават по-ниски пенсии, отколкото показват изчисленията на НОИ. Скокът на тавана на пенсиите се дължи на увеличения от 1 януари размер на максималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лв. Таванът на парите за старост е 35% от този доход. Според тригодишната бюджетна прогноза на правителството той ще се запази до 2017 г. включително, което означава, че дотогава ще действа 910 лв. таван на пенсиите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

06-Декември-2016

07-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com