iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Променят Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Променят Закона за данъците върху доходите на физическите лица 12_1417783945

Дали към края на годината да имат данъчни задължения ще решават хората, които работят на граждански договори, получават пари от хонорари или наеми.

Това ще стане с приетите от парламента промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В момента за последното тримесечие на годината работодателите не удържат авансов данък за изплащаните хонорари, авторски възнаграждения и суми по граждански договор. Фирмите не удържат и авансов данък за пари, които плащат на хора със свободни професии, занаятчии или хазяи. Така тези хора не плащат авансов данък през последното тримесечие и могат да посрещнат Коледа и Нова година с повече пари в банковите си сметки. Доходите извън работната заплата за периода октомври-декември трябва да се декларират от самите граждани в началото на 2015 г. с подаване на данъчна декларация. С приетите днес промени в закона, догодина хората ще имат избор - дали работодателят да им удържа данък през последното тримесечие, или да взимат брутни заплати и в началото на 2016 г. сами да изчислят дължимите налози и да ги внесат. Ако искат работодателят да удържа данъците им, ще трябва да го заявят писмено в счетоводството.

От началото на 2015 г. с данък от 8% да се облагат лихвите по всички банкови сметки, реши още парламентът. Сега се облагат само лихвите по срочните депозити, но не и тези по спестовните сметки.

Да отпадне преференцията за връщане на платените данъци от хората, които имат доходи само от заплати и за година те са до 12 минимални възнаграждения, решиха депутатите. За сметка на това приеха данъчни облекчения за родителите. За едно дете общият годишен доход ще се намалява с 200 лв., за две деца с 400 лв., а за три и повече - с 600 лв. Реално тази преференция ще се ползва през 2016 г. с обявяване на доходите от 2015 г.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

24-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com