iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пунктовете за метали извън градовете до 9 месеца

В рамките на 9 месеца всички пунктове за изкупуване на метали трябва да се изнесат от жилищните райони към индустриалните зони в градовете. Това гласят поправки в Закона за управление на отпадъците, приети вчера окончателно от Народното събрание.

Една от целите на промените, предложени от Министерството на околната среда и водите, е да ограничат кражбите на електропроводи, метални капаци от шахти, релси и др. елементи на инфраструктурата, както и паметници в страната. Физически лица вече няма да могат да предават такива предмети, а само фирми, при това с декларация за произход на отпадъка.

Отсега нататък всички пунктове за метали - автоморги, пунктовете за изкупуване на стара техника, на батерии и акумулатори, и други, ще трябва да осигуряват 24-часово видеонаблюдение на базите си и да пазят записите от него в продължение на година. Друга идея - да се отчитат всеки месец пред Националната агенция за приходите какво и от кого са купили, отпадна. Това ще става веднъж годишно.

Новите правила обаче може да доведат до закриване на много от легално работещите около 2400 пункта за метали в страната, заявиха вчера от Българската стопанска камара. Причината е в текст, предложен от депутата от ГЕРБ Митко Захов между двете четения на поправките, според който всички пунктове трябва да са разположени на "територии, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, и на обекти на железопътната и пристанищната инфраструктура със стопанско предназначение".

В момента едва 1/3 от общините в страната имат актуализирани общи устройствени планове, всички останали са с изтекли планове, посочи председателят на Българската асоциация по рециклиране Теменужка Костова. По тази линия на "правилното" място в момента са едва около 400 от всички пунктове в България, посочи тя.

"Ние не закриваме пунктовете, а им даваме възможност да се преместят, защото сега те са в жилищни зони, край училища и т.н.", коментира пред "Дневник" шефът на парламентарната комисия по екология Искра Михайлова (ДПС). По думите й няма законова пречка те да се настанят в промишлените зони, независимо дали съответната община има приет общ устройствен план (ОУП) или е със стар.

"Първоначално беше записано "устройствени планове", което означаваше, че фирмите имат шанс с подробрен устройствен план (ПУП) да отредят парцел за площадка. Сега обаче депутатите оставиха възможност за тълкуване и нямаме обяснение защо", заяви в отговор Костова. Близо 70-те фирми в асоциацията работят с 80% от сегашните пунктове и годишно чрез тях се събират над 700 000 тона железен скрап, който е основна суровина за "Стомана" - Перник.

За 2008 г. количеството е стигнало над 1 милион тона, посочи Политими Паунова от асоциацията на металургичната индустрия. Закриването им би довело до по-малка събираемост на метали, закриване на работни места и поскъпване на суровините в металургията, предупредиха от БСК.

Автор: Милен Енчев; Източник Дневник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.