iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работници топят шефовете си за работа при високи температури

Работници топят шефовете си за работа при високи температури 07_1438250915

Работници се жалват от високи температури за последните две седмици и топят шефовете си, че не пускат климатици в офиса, като за последния месец в Главна инспекция по труда (ГИТ) са постъпили 22 сигнала от служители, трудещи се при високи температури.

Само 8 от обажданията обаче се оказали основателни, обясниха от ГИТ.

Най-ощетени от високите градуси

са били шивачки, продавачи и шофьори, които е трябвало да се трудят при над 28 градуса. Според наредба на социалното министерство през лятото живакът в офиса трябва да се движи между 18 и 28 градуса. В случай че навън е много горещо, както беше през последните дни, термометрите в офиса не трябва да надвишават 33 градуса. Фирмите, които не спазят това изискване, ще бъдат

глобени с между 1500 и 15 000 лв.

Подобна санкция грози и русенски бизнесмен, спрял климатика в предприятието си, за да угоди на подчинените си. „Нареждането било, защото част от работниците се жалвали, че им е студено. Другата част обаче сигнализирала Инспекцията по труда, че им е горещо”, обясни директорът на инспекцията в Русе Ирена Николаева.

Горещините вчера принудиха и частни фирми във Велико Търново да хлопнат кепенците. В най-горещия ден от годината термометър в центъра на града показваше малко над 43 градуса. Заради невъзможността да се работи на открито някои от собствениците на строителни фирми бяха

разпуснали служителите си за двата най-горещи дни

на годината. Други пък признаха, че работят от 7 до 13 часа, за да могат да завършат обектите си в срок. Строителите обясниха, че на всичкото отгоре заради изискванията за безопасност от Инспекцията по труда, са принудени да работят на 40-те градуса нечовешка жега с ръкавици и каски на главата. Част от институциите намалиха работното си време до 14 часа. В Димитровград до понеделник общинската администрацията ще работи от 7,30 до 17,00 часа. Най-иновативен се оказа кметът на Перник, който нареди администрацията да работи от 7 часа 14 часа без обедна почивка. Пропуснатите часове в жегите ще бъдат наваксани през септември. Тогава общинарите ще работят до 17,30 ч, а обедната им почивка е с половин час по-кратка.

Мерцедес и БМВ в Германия търсят наши инженери

Автомобилните гиганти „Мерцедес”, „Фолксваген” и БМВ търсят родни инженери. Квалифицираните кадри са търсена стока на германския трудов пазар. От години наред икономиката на Германия изпитва остра нужда от строителни инженери. Заплатите в сектора там са около 3500 евро. Българският кандидат-гурбетчия е нужно да знае добре немски и да покаже документ от положен изпит. Квалифицирана и млада работна ръка се търси и в IT сектора и машиностроенето. Оказва се, че в Германия освен строителни спецове не достигат и шофьори на камиони и багери, медицински сестри и лични асистенти.

В Белгия пък се търсят строители и заварчици. Докато в Англия складови работници в пакетажни цехове.

275 фирми бавят заплати

275 фирми са забавили заплатите на служителите от началото на годината, показва справка на Главна инспекция по труда. Така работодателите дължат 17,5 млн. лв. на подчинените си. След намесата на трудовите инспектори фирмите са изплатили 15,3 млн. лв. През 2009 г. ГИТ създаде специален регистър, в които се вписват всички некоректни работодатели. Така след намесата на трудовите инспектори през последните 6 години началниците са изплатили над 285 млн. лв. стари възнаграждения. „От 2013 г. броят на нарушенията по заплащането на труда и на останалите нарушения по трудови правоотношения трайно намаляват”, твърдят от ГИТ. За първите 6 месеца инспекцията е издала 3401 акта за нарушение на трудовите правоотношения. Заловените без трудов договор работници са били 1140 души.

Преизчисляват пенсията година след отпускането й

Пенсионерите ще имат право на преизчисление на парите си за старини до година след отпускането им. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Мярката ще важи само за новоотпуснатите пенсии след 2018 г. Идеята е хората, които не са доволни от размера на сумите си, да поискат ново преизчисление с нов 3-годишен период преди 1997 г. „Много хора не избират най-добрите си 3 г. преди 1997 г. и затова получават по-ниски пенсии. С тази промяна бъдещите пенсионери ще могат да поправят една такава евентуална грешка”, обясни пенсионният консултант Мартин Николов. Друга промяна е, че от 2019 г. пада таванът на новоотпуснатите пенсии. За останалите се променя формулата, по която се изчислява размерът на най-високата сума за старини. Сега тя е 35% от максималния осигурителен доход, т.е. 910 лв. От 2019 г. таванът ще бъде 40% от най-високия праг за осигуряване.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.