iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Работодателят трябва да ни плати ако не се явим на работа заради лошите метеорологични условия

Работодателят трябва да ни плати ако не се явим на работа заради лошите метеорологични условия 01_1453185917

Работещите, които не могат да се явят на работа заради лошите метеорологични условия, имат право на обезщетение, като това напомнят от Главната инспекция по труда. Според Кодекса на труда работодателят трябва да изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което работещите са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение.

Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган. Работодателите са длъжни също да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия - снеговалеж, дъжд, вятър, ниска температура, мъгла. Да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. В Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения.

При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Февруари-2016

24-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com