iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радиокриза - кратък анализ на сектора от Капитал

Перник ретро радио

Няма да правим анализ на пазара в Перник, но по-долу сме публикували извадка на анализа на в-к Капитал за рекламния бизнес и по-специално частта на радио пазара. В перник се хващат няколко радиостанции, дано не сме пропуснли някоя (за родните): 

Ultra - Перник - Радиоверига Ултра е първата верига в Югозападна България. Покрива целия международен път Е79. Чува се от Костинброд, през Владая и Перник до Благоевград, Сандански, Петрич и Кулата. “Ултра” излъчва 24 часа в денонощието самостоятелна програма, подчинена основно на музиката. “Ултра” – модерен поп фолк и суперхитове. В Югозападна България Ултра е едноличен лидер, а амбициите му са да се превърне в безспорен лидер и сред българите в чужбина. 

Enjoy - Радио N-JOY е в ефир от 1 юни 2006 ! Радиоверигата N-JOY звучи в над тридесет града на страната и е част от В групата са и радиата Z-ROCK, Melody, ProFM, JazzFM и ClassicFM radio. Форматът на радиото е НОТ АС. Проектът по създаването на радио N-JOY е консултиран от американската консултантска фирма „Пинакъл медия".  

РТВ Кракра - Перник - Кабелно-разпределителната система на телевизия “Кракра” е създанена през месец март 1993 г. В момента се предлагат 56 аналогови и 68 цифрови канала. Открояваща се сред програмите е тази, на собствения ни канал “Кракра”, който стартира излъчването си през месец октомври 1994 г. От самото начало каналът има 24 часова схема на работа. В програмата преобладава собствена продукция, която включва: изцяло регионални новини, развлекателни, публицистични, музикални и детски предавания, предавания за култура и поезия. 

Фокус - национален ефир Радиоверигата “Фокус” се стреми изцяло да се наложи като радио в регионите, в които излъчва - радио, което е приятно да се слуша по всяко време на денонощието. Мисията им е да се превърнат в постоянен музикален и информационен спътник на слушателите си. Радио веригата Фокус обхваща осем самостоятелни радиостанции, като това което ги обединява е постоянният стремеж за задоволяване на потребностите на слушателите. 

Хоризонт - Новините в "Хоризонт" са обикновено на всеки кръгъл час, но общата програмна композиция дава възможност те да бъдат включвани и по всяко време в денонощието. Същото е и с актуалните, нетърпящи отлагане кратки коментари,интервюта, репортажи, кореспонденции от страната и от чужбина. Информацията, предавана от "Хоризонт", като правило винаги е значима, източниците за нея са прецизно уточнени. С това се обяснява и голямото влияние на тази програма. Всички предавания на "Хоризонт" - и музикални, и информационни са персонифицирани. Този професионален подход прави контакта със слушателя пределно непосредствен. 

Ето и извадката от публикацията в Капитал "Пет медийни тенденции на 2011":

Най-засегнат през отиващата си година е радиопазарът. Ако през 2010 той регистрира едва 10.6% спад на нетните приходи от реклама, през тази година се очаква процентът да е двойно по-голям. "Ако съдя по микса на нашата рекламна агенция (а ние работим с компании от сектора на бързооборотните стоки), рекламните инвестиции в радио най-много намаляват. Ако предишните години те са били поне 10%, сега са паднали до 2%, обяснява директорът на медия агенцията Mindshare Лили Георгиева. Мениджърите обаче геройски се защитават и считат, че бизнесът съвсем не е стигнал дъното. "2011 г. започна с неочакван и продължителен спад в инвестициите в радиореклама, но последващият период (който още не е приключил) компенсира донякъде изоставането през първите месеци от годината. Очакванията ни, че рекламните инвестиции през 2011 г. ще повтарят резултатите от 2010, до момента се потвърждават. Някои от оптимистичните прогнози за нарастване не се сбъднаха, но все пак финансовата година не е приключила", обяснява Eлена Кискинова, изпълнителен Директор на Emmis Bulgaria.

Радиомениджърите обясняват, че е трудно да се прави прогноза за 2012 г., тъй като пазарът зависи много от рекламната политика на всички медии. От изключителна важност са телевизиите, които диктуват отношението на рекламодателите към пазара като цяло. Много е важно от тяхна страна да се запази и задържи баланс на ценообразуване, който да не позволи сриване на пазара. За съжаление кризата продължава да се отразява отрицателно на него, като подобна тенденция ще се запази и в средносрочен план.

По неофициални данни нетният пазар на радиореклама (без БНР) възлиза на 25 млн. лв. Тези пари се разпределят между частните медии. Срещу скромните пари на целия частен радиопазар стои сериозната държавна субсидия от близо 42 млн. лв. на държавното радио, което изкривява пазара.
Най-сериозният проблем на радиобизнеса продължи да е липсата на данни за аудиторията. Почти всички сериозни играчи в сектора са на мнение, че няма крачка напред при преодоляване на проблема с измерването на радиорейтингите, което допълнително затруднява работата с рекламодателите. Оптимистичните очаквания за промяна отново се отлагат за 2012. 

Анализ на Капитал: http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2011/12/16/1623372_pet_mediini_tendencii_na_2011/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.