iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разпродават старите блокчета на Мини Перник (в ликвидация)

Разпродават старите блокчета на Мини Перник (в ликвидация)

Почти петстотин апартамента в минните блокчета в шест пернишки квартала са обявени на търг от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от името на ликвидатора на “Мини Перник” ЕАД (в ликвидация). Това потвърди и Живка Габрова – ликвидатор на тази част от пернишката мина, която е останала собственост на държавата, цитирана от Градски вестник. Жилищните постройки са в активите на дружеството. Заедно с цялото му имущество, и те са под запор. Но ако някой все пак си купи жилището в порутените блокчета, сделката ще бъде изповядана, успокои Габрова. Цените варират от 1 500 до 4 000 лева. Определени са от квадратурата на апартаментите. Цената на квадратен метър зависи от квартала, но всичките са в нар. І-ва зона. Габрова увери, че са доста под данъчните оценки. На първия търг, който е бил на 8 август, вече са се явили 21 човека, които може да са каже, че са станали собственици. За обявения за днес – 22 август, следващ тур на търга също имало двадесетина кандидати, уточни Габрова.
Крайната дата за закупуване и за подаване на документи за участие в търга е 20 ноември 2012 г. Ако до тогава настоящите обитатели не проявят желание да станат собственици на разнебитените си жилища, те ще бъдат продавани на общо основание на всеки явил се кандидат и предложил най-висока цена в тайното наддаване.
По информация на неформалните лидери на ромската общност в Перник, която обитава кварталите с минни блокчета – „Хр. Ботев”, „Васил Левски”, „Куциян”, „Хумни дол”, „Бели брег” и „Цалева круша”, там живеят около 2000 човека. По думите на Любчо Харалампиев от Инициативния комитет на посрадалите от земетресението във всеки от кварталите има поне по 200 деца. Част от ромите и в момента са все още на палатки, защото се страхуват да се върнат в жилищата си. Друга част са в неуютните апартаменти под попуканите тавани. Някои са си намерили нови жилища под наем. В тези блокчета обаче има и не малък брой собственици, които са купили жилищата още преди години, като тогава плащаха за тях суми под 1 000 лева. По това време е продаден чрез съдия изпълнител и целия блок №6 в „Хумни дол” за сумата от 4 000 лева целия. Сега в него са се самонастанили роми, които гастролират в Перник, идвайки и връщайки се в Кюстендил.
През годините част от жилищата на мините са се стопанисвали и от общинската фирма „Жилфонд”, но след това са върнати на Мини Перник (в ликвидация). Това е причината и сега някои ромски семейства да показват настанителни заповеди от онова време. Единици са обаче обитателите на тези жилища, които са плащали наем, ток, вода.
През мандата на кмета Антоанета Георгиева, когато се говореше за ромските жилища и финансиране на проекти чрез декадата за ромското включване, бяха направени постъпки за решаването на проблема с тези занпуснати от стопанина сгради. Тогава беше обяснено, че ще се осъществяват само пилотни проекти за изграждане на еднофамилни жилища и Перник не е предвиден в тази мярка.
Градски вестник нееднократно е повдигал темата за ромските жилища в минните блокчета като бомба със закъснител. Взрив за сега няма, но земетресението свърши по-добра работа.
Ликвидаторът Живка Габрова сякаш с извинение обясни, че за нея няма друга възможност според Търговския закон, освен да ги продава. Не може да се отрече, че преди това тя беше поискала подпомагане за възстановяването на тези жилища от Междуведомствената комисия. Срещу 60 позиции, с изключение на три блока за разрушаване комисията на вицепремиера Цветанов беше написала „ОТЛАГА”. Така държавата отново пропусна да обезвреди бомбата „ромски жилища” в Перник, макар закъснителят вече да брои обратно. 
Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.