iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Санираните апартаменти поскъпват

Санираните апартаменти поскъпват 08_1440577206

Цените на апартаментите се повишават с 10-15%, а понякога дори с 20%, ако са санирани. Това отчита компанията "ЕРА България", като например, цената на саниран двустаен апартамент е с 4000-5000 евро по-висока от тази на неремонтираните жилища със същата квадратура.

За скока в цената, принос има Националната програма за саниране. С нея собствениците на имоти имат възможност да извършат основни ремонтни дейности по жилищата, без да разполагат с личен финансов ресурс, обясняват експерти на компанията. А след приключване на санирането те могат да продадат жилищата си на доста по-висока цена. Освен заради санирането, цената на имотите се повишава и след извършването на предвидените в Националната програма мерки за енергийна ефективност. Това са подмяна на дограма, топлоизолация, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части и др. Жилищата със сменена дограма, ВиК, ел. инсталации и направена външна топлоизолация са по-скъпи от неремонтираните в панелни блокове.

Според Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на "ЕРА България", и самите купувачи предпочитат този тип жилища, тъй като спестяват време и пари. "Клиентите са готови да заплатят около 5% повече, когато общите части на входа са ремонтирани и се поддържат в добро състояние, както и когато фасадата изглежда добре", каза Андонов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.