iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдиите искат увеличение на заплатите

Съдиите искат увеличение на заплатите 02_1424785096

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще иска да се увеличат заплатите в системата с 12%, като за целта за заседанието му този четвъртък е поканен финансовият министър Владислав Горанов.

Тогава ще се обсъжда разчетът на средствата, необходими за повишаването на заплатите. Подробностите ще се обсъждат ден по-рано на заседанието на бюджетната комисия на ВСС. Съдействието на Горанов е нужно, тъй като в съдебния бюджет пари за увеличение няма. Основният спор е кой закон надделява - дали този за съдебната власт, или този за публичните финанси и дали съветът има право да вземе решение за повишаване на възнагражденията, ако за това няма пари.

Възнагражденията в съдебната власт не са актуализирани от юли 2012 г. В момента най-ниската основна заплата е 1546 лв. - толкова вземат младши съдиите и прокурорите. По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се определят от съвета. Средната заплата на заетите в обществения сектор за последните 4 месеца на м.г. е 924.5 лв., сочат данните на НСИ. Това означава, че най-ниската заплата трябва да стане 1849 лв. Сега основната заплата на районно ниво в системата е 1683 лв., на окръжно - 2154 лв., на апелативно - 2622 лв., а на върховно - 3119 лв.

Около 20 млн. лв. трябват месечно за заплатите на магистрати и служители в третата власт. Грубите сметки показват, че за увеличение от 12% месечно ще са необходими около 2.4 млн. лв. Ако заплатите скочат още от март, до края на годината съдебната власт ще има нужда от 24 млн. лв. за увеличението.

По закон към основното възнаграждение на магистратите, както и на служителите в системата се начислява по 2% за всяка прослужена година, но надбавката не може да надхвърля 40%. Всяка година съдиите и прокурорите вземат и по две средни бюджетни заплати за облекло, а на служителите се дават до две. В края на м.г. въпреки непрекъснатите оплаквания от липсата на пари ВСС реши всички магистрати, шефовете им и всички съдебни служители да бъдат поощрени коледно с по 34.28% от основното си възнаграждение. За това отидоха 6.3 млн. лв. от съдебния бюджет.

ВРЕМЕНЕН ШЕФ

В четвъртък ВСС трябва да определи и временно изпълняващ функциите председател на Софийски градски съд. Досегашният шеф Владимира Янева беше отстранена от длъжност, тъй като е разследвана по делото "Червей". Сега и.д. председател е заместничката й Богдана Желявска, тъй като тя има най-дълъг стаж сред четиримата заместници. Ако в четвъртък ВСС образува дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска по искане на правосъдния министър Христо Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Желявска също може да бъде отстранена. Право да предложи и.д. ръководител има шефът на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, който също временно заема длъжността си. "Сега" отправи питане до Гроздев кого би предложил, но не получи отговор.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.