iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има промени в социалното осигуряване

Ще има промени в социалното осигуряване 02_1424096997

Вече заявлението за обезщетение при безработица ще се подава не по постоянен или настоящ адрес, а в избрано от безработния териториално поделение на НОИ, предвиждат наредби в социалното осигуряване.

Промените ще бъдат дискутирани на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещата ще се състои в четвъртък в Министерския съвет.

Предвидено е от 1 юли да се спре издаването на осигурителни книжки - за изчисляване на обезщетенията ще бъдат ползвани регистрите на НАП и НОИ. При подаване на документи за пенсиониране няма да се изисква документ за прекратяване на осигуряването, съобщи БНР.

В четвъртък бизнесът и синдикатите ще изложат позициите си за проблемите в пенсионната система. Ще се обсъди и идеята за въвеждане на електронен картон за изплащане на пенсиите, което ще позволи парите да се получават във всяка пощенска станция.

Очаква се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да разговаря с работодателите и синдикатите за създаването на електронна трудова книжка. По всяка вероятност ще бъде дискутирана и темата за пенсионните фондове. На днешното си извънредно заседание парламентът ще трябва да реши дали да се създаде комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях.

Друг важен акцент от дневния ред на тристранката ще бъде и здравната реформа. Промените в Закона за здравното осигуряване предвиждат от догодина неосигурените да възстановяват здравни права само ако платят всички дължими здравни вноски.

Преди седмица бизнесът заплаши да напусне тристранката заради пренебрегването на мнението на работодателите. Причината за недоволството се дължи на факта, че правителството не е свиквало съвета от два месеца и половина. Бизнесът изтъква, че през този период са взимани важни решения за социалната и икономическата политика.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.