iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще обучават производителите на бутикова лютеница и туршия

Ще обучават производителите на бутикова лютеница и туршия 10_1443701207

Бутикова лютеница и бабина туршия в лимитирано количество много скоро може да залее магазините у нас, като производителите на плодове и зеленчуци, които имат амбиция да правят консерви от собствената си градина и ще могат безплатно да се информират как да се регистрират, колко пари ще им бъдат необходими и колко време ще им отнеме.

Това ще стане възможно благодарение на еднодневно обучение, което ще се проведе на 17 октомври в София.

„Очакваме голям интерес, само за първия половин час, в който обявихме обучението се записаха двама – биопроизводител и хлебопроизводител”, съобщиха за „Новинар” организаторите на инициативата от сдружение „Устойчиво общество”.

Идеята е хората, които се занимават с биоградинарство и кулинарно занаятчийство като хлебарство, сладкарство, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други, да получат необходимата информация, за да могат да излязат на пазара.

Организаторите на обучението обясниха, че повечето производители имат сериозни затруднения да регистрират своя фирма и да продават продукцията си, защото не са запознати как точно да го направят.

Пречки са също липсата на достатъчно финанси и опит. Заради това в обучението е предвидено да участват експерти от различни области, които да насърчат и да информират производителите.

По думите на експертите регистрациите не са толкова страшни, а финансовият въпрос е най-плашещ за бъдещите предприемачи. По време на обучението всеки ще получи подробна информация какви осигуровки трябва да плаща, колко струва статусът земеделски производител и др.

Според организаторите обучението ще насърчи хората, които искат да направят свой бизнес в хранително-вкусовата промишленост.

„Важно е да се уточни, че тези производители не работят с промишлени количества. Изискванията за производство на 22 буркана лютеница годишно, например, са малко по-различни от тези за големите преработвателни предприятия, които правят консерви”, допълниха експертите.

И подчертаха, че добър вариант за стартиране на бизнес е кооперирането на малките производители.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.