iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще плащаме с касова бележка за всеки билет от 21 юли

Ще плащаме с касова бележка за всеки билет от 21 юли 06_1435219160

От 21 юли всеки билет за шезлонг и чадър на плажа, за паркинг, за спортно събитие или театър ще се продава заедно с касова бележка, като за това напомниха вчера от Националната агенция за приходите (НАП).

Така търговците имат по-малко от месец да се снабдят с касови апарати, да ги свържат с НАП и да обучат продавачите да работят с тях.

Промените в наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства бяха публикувани миналата седмица в Държавен вестник. До момента търговците, които предоставят билет за услугите си, бяха изключени от нея, защото подлежаха на контрол по друг ред - по правилата за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви, че промяната е една от мерките за борба със сивата икономика. "Променихме възможността за документиране на продажбите и ограничихме максимално използването на билети за предоставянето на дадени услуги", обясни Горанов. "Машините не могат да бъдат корумпирани", допълни финансовият министър.

Няма данни какви средства ще трябва да инвестира бизнесът за закупуване на фискални устройства. Цената на масовите касови апарати започва от 200 лв. Плаща се и за програмирането и регистрирането в НАП.

Не е ясно и как ще се упражнява контролът след въвеждането на мярката. Скандалите с нерегламентираното плащане за чадъри и шезлонги по морето са от години и досега никой не е успявал да се справи с проблема. Пред "Сега" говорителят на агенцията Росен Бъчваров обясни, че НАП има необходимия контролен капацитет. На въпрос дали е възможно да бъдат проверени всички продавачи на билети за шезлонги и чадъри или пък за паркинги от агенцията коментираха лаконично, че правилата са ясни и трябва да се спазват.

ИЗКЛЮЧЕНИЕ

Изключение от новото правило се прави за продажбата на билети, карти и абонаментни карти за превоз на пътници, както и при продажбата на билети, фишове и талони за участие в хазартни игри. От НАП обаче подчертават, че тези билети трябва да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента, както и да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Първоначално се предвиждаше транспортните фирми също да издават касови бележки, но мерките бяха отложени. Някои търговци в транспорта все пак изпълниха условието още преди облекчаване на изискванията. Столичната община пък се презастрахова и промени названието на билета за пътуване в градския транспорт на "карта".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.