iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шефовете в рафинериите вземат най-големи заплати

Шефовете в рафинериите вземат най-големи заплати 07_1436873945

Шефовете в рафинериите и в предприятията за производство на кокс получават средно по 2492 лв. на месец. Това е колкото четирима началници в сухопътния транспорт.

Това показват данните на НОИ за доходите, върху които се осигуряват работещите в реалната икономика към края на април. Данните са публикувани по повод започването на преговорите между бизнеса и синдикатите за минималните осигурителни прагове за 2016 г. в различните браншове. Договарянето засяга близо 2 млн. работещи и не касае само заетите в бюджетната сфера.

Сред браншовете с най-високи официални заплати са още енергетиката и въздушният транспорт, където работещите обикновено вземат по около 1600 лв. Това е над 2 пъти повече от средния осигурителен доход за цялата страна, който е 729 лв.

Най-нисък е средният осигурителен доход на охранителите - 414 лв. На дъното по заплащане са още поповете, работещите в хотели и ресторанти, хлебарите. Числата показват, че в горското стопанство, в производствата на обувки и дървен материал, в туризма неквалифицираните кадри се осигуряват върху суми, които са под минималната заплата. Това означава, че те масово се наемат на непълен работен ден.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.