iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Собствениците на ведомствени бензиностанции не спазиха изискване на НАП

Собствениците на ведомствени бензиностанции не спазиха изискване на НАП 03_1426059262

Изискването да се декларират пред НАП съдовете за съхранение на гориво, с които разполагат бензиностанциите, като цяло не беше спазено от собствениците на ведомствени бензиностанции.

Крайният срок за подаване на тази информация изтече в понеделник, а в НАП данни са подали едва 6218 собственици на подобни обекти. Предполагаемият брой на ведомствените бензиностанции, които следва да се регистрират, е над 30 000. По закон обектите, които не подават данни в НАП, трябва да бъдат запечатани.

Над 30 000 обекта в страната съхраняват и зареждат горива за собствени нужди, твърди финансовото министерство, позовавайки се на неофициални данни. Не е ясно какъв е броят на притежаваните от тях съдове за съхранение и зареждане на горива, нито тяхното местонахождение. Само в сектора на земеделието се предполага, че проблемът засяга над 18 000 фермери. Тези ведомствени бензиностанции не са снабдени с нивомери и електронни системи за фискална памет и така количествата горива, които минават през тях, на практика са безконтролни.

Изискването за деклариране на съдовете в НАП е първа крачка към изваждането на тези обеми на светло, след като финансовото министерство се отказа от първоначалните си планове директно да задължи ведомствените бензиностанции да монтират нивомери и касови апарати с фискална памет като търговските обекти. Законовите промени, с които да се въведе този контрол, вече са факт, но след протести на земеделските асоциации МФ реши да смекчи правилата в публикуваната неотдавна наредба. Така изискването за нивомери и фискални устройства отпадна, а вместо това бе въведен задължителен режим за регистриране на съдовете и деклариране на изразходваните през предходната година горива.

Вчера не стана ясно какви количества горива са изразходвали през 2014 г. изрядните собственици, декларирали съдовете си пред НАП. Обобщените данни показват, че 6218 лица ползват 12 335 съда. 96% от тези съдове са за съхранение на газьол. Вместимостта на съдовете също не бе обявена. Така е трудно да се прецени какъв дял от общото потребление декларират ведомствените бензиностанции. Според анализ на МФ 36% от средногодишното потребление на дизелово гориво от 3 391 500 000 литра остават недекларирани, а пропуските за бюджета от неплатени акциз и ДДС са в размер на 1.1-1.2 млрд. лв. От съобщението на НАП става ясно още, че 63% от подалите данни имат бизнес в сферата на селското, горското и рибното стопанство. 693 собственици на ведомствени бензиностанции работят в транспорта, складирането и пощите.

Неподаването на данни по реда на този член в закона задължително се санкционира с глоба и запечатване на обекта. Запечатването се прави за срок, не по-дълъг от 30 дни. Глобите за физически лица, неподали данни, са от 100 до 500 лв., за юридически - от 500 до 2000 лв.

Масовият отказ да се дадат данни за съдовете за гориво поставя под въпрос доколко представителен ще бъде анализът, който финансовото министерство възнамерява да изготви на база получените от фирмите данни. След първоначалното отстъпление от МФ обясниха, че ще решат дали и за кого да се въвеждат нивомери на база на получената информация за налични съдове и потребление. В същото време земеделците са категорични, че не могат да си позволят да монтират нивомери заради високата им цена, а от Българската газова и петролна асоциация считат, че целта на отлагането на пълния контрол е да се запазят интересите на сивия сектор.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com