iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасяват тролеите в Перник на извънредна общинска сесия

Росица Янакиева и Богдан Николов

Извънредна сесия на Общинския съвет в Перник ще решава за пореден път съдбата на изпадналото в "ужасно" състояние общинско дружество "Тролейбусен транспорт" ЕООД.
Направено е предложение да се учреди ново търговско дружество „Екотрол” ЕООД , което да има същия предмет на дейност като „Тролейбусен транспорт” . Разликата е в това, че новата фирма няма да наследи тежките задължения на старото предприятие със стари, енергемки мотриси и амортизина контактна мрежа. 

Мярката за спасяването на екологичния транспорт на Перник, която днес събира съветниците на извънредна сесия, е идея на новия управител Богдан Николов, която той вече сподели с част от съветниците. Николов се ползва с изключителното доверие и на кмета Росица Янакиева, така че вероятно и тя споделя идеята.

Наскоро на свое заседания постоянната комисия по икономическо развитие и  транспорт разгледа доклад за състоянието на дружеството, изготвен от новия управител Богдан Николов.  Последва ново заседание с участието и на други съветници, на което беше направено предложението за създаване на ново дружество.  Основна причина за създаването на ново дружество е невъзможността досегашната фирма да тегли кредит заради натрупаните дългове в размер на 2 396 675лв.  От 2009г. има наложена възбрана на всички активи на дружеството, блокирани са всички банкови сметки, а опасността от спиране на електрозахранването е ежедневна. Постигнато е споразумение с ЧЕЗ за разсрочено разплащане на задълженията, но само ден закъснение ще доведе до спиране на тока незабавно. 

След регистрацията на новата общинска фирма, тя ще може да изтегли заем,  за да се купят нови мотриси и да се обнови контактната мрежа. Това е първата  стъпка към оздравяването на екологичния  транспорт в Перник, която управителят  Богдан Николов предлага. Той настоява и за преосмисляне на транспортната схема, така че да няма дублиращи се превозни средства по маршрутите на тролеите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.