iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Спират да дават по 65 лв. на месец на бежанците

Спират да дават по 65 лв. на месец на бежанците 03_1427792858

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е спряла помощите от 65 лв. месечно на кандидатите за бежански статут, които живеят в лагерите на агенцията. Причината е, че от 1 април чужденците вече ще получават храна три пъти на ден и затова не било нужно да се дават по 65 лв. на месец, тъй като това са пари за храна, която сега се осигурява от агенцията.

Както "Сега" писа, в момента тече обществена поръчка за 4.8 млн. лв. за изхранване на чужденците за втората половина на годината.

Кандидатите за статут обаче са притеснени от промяната, тъй като нямало да имат средства за лекарства, ако се разболеят например, съобщи bTV. От ДАБ отговориха, че в лагерите им се осигурява лекарска помощ и им се дават безплатни лекарства. Източник на "Сега" от агенцията каза още, че преди да бъдат спрени парите, са се допитали до социалното и финансовото министерство.

Пред "Сега" от министерството на труда обясниха, че сумата от 65 лв. (колкото е размерът на гарантирания минимален доход), не е социална помощ, защото кандидатите за бежанци не са кандидатствали пред социалните служби за нея, а им е отпусната директно. Това означава, че те имат право да кандидатстват сега, тъй като според Закона за социалното подпомагане имат право на същите социални помощи като всеки български гражданин, стига да отговарят на условията. Сред възможните помощи са: за самотен родител, за издаване на лична карта, за покриване на инцидентни здравни или социални нужди, за отопление.

"Ако поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини те не могат сами чрез труда си или доходите си да осигурят задоволяване на основните си жизнени потребности, могат да бъдат включени в съответна програма и при облекчени условия", посочиха от министерството.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.