iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три милиона българи живеят с минимални средства

Три милиона българи живеят с минимални средства 04_1430391997

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която в момента е 360 лева. Това сочи изследване за 2015 г., обяви Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ пред БНР.

Експертът посочи, че спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот. По думите й се наблюдава и увеличаване на броя на хората, които живеят под прага необходим за издръжка.

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания.

По думите й над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота. "Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си", заяви Иванова.

Според първото тримесечно изследване за 2015-а година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове. Последните месеци поскъпнаха зеленчуците и през празничните дни отново ще купуваме пресни зеленчуци на значително по-високи цени спрямо миналата година, каза още Иванова.

При нехранителните стоки все още се запазва низходящата тенденция и това основно се дължи на международните цени на петрола в края на 2014-а и началото на 2015-а година, които доведоха до по-ниски средни цени в транспортния сектор и логистиката, добави тя.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.