iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Търсят се най-много двустайни апартаменти

Търсят се най-много двустайни апартаменти 02_1424701955

Най-после се раздвижи пазарът на имоти в големите градове, като според брокери причините са по-ниските лихви и сътресенията в банковия сектор.

Обичайно най-много се търсят двустайни апартаменти, защото лесно се препродават. Има тенденция към повишаване на интереса към гаражите и вилите в екоселища.

Гаражите са сред най-търсените имоти в момента. Това съобщиха брокери от различни агенции пред "Стандарт". Космическа е цената им в Пловдив. Засиленото търсене доведе до поскъпване на този вид недвижима собственост, обясниха специалистите. Най-висока е цената на гаражите в центъра, защото могат да пестят пари за синя зона. Другото им предназначение е да се ползват за магазинчета, тъй като наемите в района са космически. В зависимост от локацията, цената на гараж може да стигне до сумата, която се иска за малък апартамент. В централната градска например излиза между 15 и 20 бона, колкото панелка в "Тракия". Гаражи се търсят и в други квартали, като в покрайнините масово се превръщат в работилници и складове на фирми. Отдават се клетки и под наем за 50-70 лева на месец. Цената на другите имоти под тепетата в момента е непроменена от близо година насам. Брокерите обаче очакват скок през пролетта, когато обикновено започва новото търсене и предлагане.

Прогнозите са за най-високи цени на едностайни апартаменти в центъра, каквито рядко излизат на пазара. По всяка вероятност ще се търсят и къщи в близките села от Родопската яка, които от години са любимо място за живеене сред пловдивчани. Цените на имотите в София са в задържане, отчита Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. По-качествените дори леко поскъпват. Забелязва се, че и времето за сделка се намалява. "Вече има 5% от сделките, при които няма отстъпка, а повишение от цената, при която имотът е излязъл на пазара. Това става заради повишеното търсене, което е следствие на случките в банковата сфера и на продължаващата тенденция на намаляване на лихвите по депозитите", обясни специалистът. Миналата година лихвите са били по 2-3%, а сега са около 1-2%, което води до голям интерес на покупка на имоти за инвестиция. През 2013 г. 7-8% от направените покупки са били за инвестиция, а миналата година - 13-14% от покупките са били имоти за инвестиция, което е сериозен ръст. Тенденцията важи и за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Благоевград. В по-малките градове цените не отстъпват, не падат, но няма този голям интерес. Там пазарът се движи на много по-бавна скорост, смята Богданов. Търсят се все повече тристайни апартаменти. Най-купувани обаче си остават двустайните жилища, защото най-бързо се препродават и отдават под наем. Тенденцията важи най-вече за по-престижните райони като ниската част на Лозенец, около Студентски град, центъра. Те си остават номер едно за инвестиция. През последните седем месеца имаме силно нарастване на броя на сделките, особено в София, а в последните три-четири месеца и в големите градове, обясни Страхил Иванов, управител на "Явлена". "Търсенето преди всичко е на апартаменти, но поради причината, че апартаментите се раздвижиха, през последните 4 месеца в София започна и търсене на парцели земя за строителство на апартаменти. Пазарът на хубави жилища върви с пълна сила и в Благоевград. Стойностните апартаменти се харчат като топъл хляб, твърдят брокери в областния град. Такива имоти се намират на добро място, ново строителство са и са с просторни стаи. "Преди години архитектите проектираха доста "осакатени" домове. Става въпрос за дневни от 9-10 квадрата, спални от по 8-9 квадрата, тесни помещения, хората в тях не се чувстват комфортно и не ги купуват. Най-много се търсят апартаменти с голяма дневна и две нормални спални", уточниха брокери от Агенция за недвижими имоти "Алекс" в Благоевград. Най-скъпи са жилищата в идеален център, там цените са между 600 и 800 евро за квадратен метър. В широк център цената пада до 500 евро за квадратен метър. Стари къщи в селата, макар и над 100 квадрата, може да се купят само за 20 000 лева. Нови и модерни жилищни сгради обаче започват от 50 000 евро.

Чужденци разпродават имоти

Чужденци разпродават имотите си у нас. Руснаци и англичани са обявили за продан жилищата.
Във ваканционните имоти има тотален спад, разказа Илиана Василева от "Сдружение брокери на имоти". И допълни: "Колегите, които се занимават с имоти във ваканционните курорти, са отчели една много лоша зима. Предвид това, което се случва в Русия, се очаква, че и летният пазар на ваканционни имоти по морето също няма да е в подем".

Търговията с недвижими имоти по Южното Черноморие е потънала в криза, признаха брокери. Сключените сделки се броят на пръсти. "Ситуацията в момента е много странна. Всички продават, никой не купува. Въпреки това цените не падат, а дори напротив, продавачите непрекъснато ги вдигат", коментира брокерът Илиян Чанев. Основна причина за срива на имотния пазар е отливът на руснаци и украинци. Братушките не само че вече не купуват така наречения "втори дом", но и масово са започнали да продават ваканционните си имоти. Те гледат на собствеността си като инвестиция, която в настоящия момент държи заключени парите им. До миналата година руските купувачи бяха мощен двигател на имотния пазар по Южното Черноморие. Големият интерес повиши цените на ваканционните жилища в Бургас и морските курорти. Продажбите обаче секнаха рязко заради кризата на Кримския полуостров. За брокерите е необяснимо защо цените на апартаментите не спират да растат.

В момента най-евтино се продават панелните жилища в Бургас. Цените им варират между 550 - 650 евро на квадратен метър. Имоти в тухлените кооперации се продават средно за 800-1000 евро квадрата. Най-скъпи са апартаментите в крайбрежния комплекс "Лазур", чиито цени тръгват от 1500 евро и стигат до над 2000 евро квадрата.

Купени от чужденци имоти по кюстендилските села също са на пазара. Предложенията за продажба са в офертите на агенциите за недвижими имоти от есента, но интерес няма, довериха брокери. До сделка за селска къща се стига само ако цената на имота не е повече от 10 000 лева.

Видинчани продават, заминават за чужбина

На имотния пазар във Видин предлагането на жилища е много по-голямо от търсенето, каза за "Стандарт" Любчо Йонов, собственик на агенция "Видински имоти" и член на управата на националното сдружение на бранша. Много жители на града намират работа в София, Пловдив, Варна и извън страната и напускат Видин. Те продават жилищата си. Цените са ниски - панелна гарсониера се търгува за 17 - 18 000 лв., а двустаен апартамент - за 23 - 25 000 лв. Купувачи са хора, които имат нужда от жилище. Вземат кредит и се сдобиват с дом с малки размери. Гурбетчиите, които лете се връщаха от Италия, Испания, Гърция и си купуваха апартаменти, заключваха ги и пак заминаваха, сега не търсят жилища. Мнозина са се ориентирали към купуване на жилища по новите си места.

Ако във Видин се създадат нови работни места с някое голямо предприятие, както се обещава с нова стратегия за Северозапада, то ще има раздвижване и на имотния пазар, смята брокерът.

Бум на търсене на плодородни ниви

Най-търсените имоти в Добричко продължават да са земеделските земи. В момента основният глад е за големи парцели, но предлагането е далеч по-малко, казват брокери. На пазара се появяват обикновено малки ниви от хора, имащи нужда от средства. Цените са запазили нива през последните няколко години, като най-скъп е черноземът трета категория в общините Каварна, Балчик, Генерал Тошево и в части от община Добричка, където стойността на декар е 1500-1600 лева. По-ниската категория земя в останалите части на областта се предлага на цени от около 1000 лева и по-ниско за декар в зависимост от землището, но сделки почти няма.

В застой е и жилищният пазар, казват още брокерите. Сред най-търсените са апартаменти в добричките квартали "Хр. Ботев", "Балик" и "Дружба", защото са панелни и най-евтини, като основно се предпочита гарсониери, чийто цени варират от 17 до 20 хил. лв., и двустайни. Такова жилище в кварталите върви за 40 000 - 45 000 лева, докато в центъра цените се движат от 60 до 70 000 лева. С около 5000 лева по-скъпи са четиристайните апартаменти в центъра, докато в кварталите цените им са изравнени с тези на тристайните.

Търсят вили в екосела без бандити и имоти с хубав изглед, в които токът и водата не спират

Вила в екосело без бандити е новият хит на пазара. Хората в големите градове си търсят летни къщи, в които да инвестират. Но те поставят много изисквания, на които имотите трябва да отговарят. И не са склонни да плащат просто за къща на село.
Вилните имоти в селата около София, Варна, Бургас, Пловдив са доста търсени, доверяват брокери. По думите им обаче едно от основните изисквания на купувачите е да открият къща с дворно място в села, в които престъпността е ниска и няма прекалено много малцинства. Освен това хората настояват имотът задължително да е с ток и вода. Те разпитвали и дали често в селото има аварии. Ако установят, че токът и водата спират, веднага се отказват, дори не желаят да се пазарят за цената, признават търговци. По думите им хората искат да платят за истинска вила, в която ще се чувстват добре и затова не са склонни на компромиси, а поставят куп изисквания. Сред другите често срещани претенции на кандидат-купувачите е добрият изглед от къщата, като разпитвали дори за броя на слънчевите дни. За предпочитане е да има и удобен градски транспорт и, разбира се, магазини и ресторанти, обясни Страхил Иванов, управител на "Явлена".

Април, май и юни са месеци, в които обикновено се отчита повишено търсене на крайградски имоти - вили, къщи покрай големите градове, разказа и Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

В Старозагорско купуват терени за бизнес

Санираните блокове няма да раздвижат пазара, казват брокери

Повишен интерес към закупуване на терени за производствени и бизнес сгради се наблюдава от началото на годината в Старозагорско. Това съобщи Живка Кондева, управител на старозагорската агенция за недвижими имоти "Рока пропъртис". Според брокерите тенденцията е добър сигнал за икономическото възстановяване на региона, тъй като ставало дума за старт на нови производства, които ще раздвижат и пазара на труда. По-голяма динамика според агенциите за недвижими имоти се наблюдавала и на пазара на жилищни имоти в Стара Загора. Най-голямо продължавало да бъде търсенето на средни по големина жилища - двустайни и тристайни апартаменти, ново строителство. По отношение на цените на жилищата обаче промяна в сравнение с миналата година засега нямало. Средната цена, на която се извършвали сделките, била между 400 и 600 евро на кв. м, в зависимост от различни фактори - местоположението, етажа, използваните материали, екстри и др. Брокерите са скептични, че санирането може да раздвижи сериозно пазара на старите жилища през тази година, дори само за това, че до края на годината едва ли ще има санирани блокове. "По принцип обновените панелки нямат шанс да конкурират новото строителство, те по-скоро са шанс за хората да подобрят условията на живот", смята Живка Кондева.

Цени на имоти в София (в евро)

Квартал двустаен тристаен
"Банишора" 51 961 72 420
"Белите брези" 68 241 99 178
"Борово" 64 772 94 162
"Бъкстон" 60 410 76 981
"Витоша" 62 078 113 989
"Гео Милев" 61 382 91 798
"Горна Баня" 45 127 103 522
"Дианабад" 64 640 99 668
"Драгалевци" 64 546 109 090
"Дружба 1" 45 202 56 618
"Дружба 2" 49 494 65 159
"Дървеница" 56 620 94 34
"Западен парк" 40 540 49 200
"Иван Вазов" 82 012 141 111
"Изток" 86 633 128 269
"Изгрев" 49 612 142 658
"Люлин" 45 000 69 000
"Младост" 62 000 96 000
"Надежда" 56 000 59 000
"Студентски град" 56 448 85 144
"Яворов" 69 445 96 000
"Овча Купел" 38 473 58 534
"Оборище" 74 233 117 364
Център 72 344 110 624

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.