iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават максималния осигурителен доход от 2015 г.

Увеличават максималния осигурителен доход от 2015 г. 11_1417076396

През 2015 г. пенсионната реформа ще продължи, като ще бъдат обхванати само масовата трета категория работещи.

Максималният осигурителен доход ще се увеличи от 2400 на 2600 лв., което ще вдигне и размера на максималната пенсия до 910 лв. Социалните помощи и обезщетенията обаче остават непроменени, минималната заплата също замръзва.

Това са основните параметри на социалната политика на кабинета „Борисов" в проектобюджета за 2015 г., който вчера бе публикуван от финансовото министерство.

Възрастта и стажът за пенсия за трета категория труд ще се увеличат с по 4 месеца от Нова година. От 1 януари мъжете ще се пенсионират при навършени 64 години и 38 години стаж, а жените - съответно на 61 години и 35 години стаж. Параметрите са част от пенсионната реформа, приета при предишното управление на ГЕРБ и замразена от правителството на Пламен Орешарски.

За заетите в тежката промишленост (първа и втора категория - миньори, металурзи, химици) пенсионната ваканция ще продължи и догодина. За тях критериите за възраст и стаж няма да се утежняват. Така вместо ножицата между пенсионната възраст за първа и трета категория труд постепенно да се свие до 8 г., както се планираше, тя ще се увеличи на 11 години и 4 месеца за мъжете.

На пенсионна ваканция ще продължат да се радват и полицаите, и военните. Въпреки намеренията за тях да се въведе пенсионна възраст това не е записано в проектобюджета. И през 2015 г. те ще трябва да отговарят единствено на условието за 27 години стаж.

Проектът предвижда от 1 юли пенсиите да се увеличат с 1,9%, което ще вдигне доходите на възрастните средно с 6 лева.

С 400 млн. лв. се намаляват разходите за администрацията, 300 млн. лв. от които ще дойдат от 10-процентно съкращение на средствата за заплати и осигуровки.

Помощи и обезщетения замръзват

Кабинетът планира да замрази всички семейни помощи и обезщетения през 2015 г. Въведеният от правителството "Орешарски" диференциран размер на детските добавки ще се запази. За първо дете родителите ще получават по 35 лв., за второ - 50 лв., а за всяко следващо - 35 лв. Доходът за получаване на тази помощ остава без промяна - до 350 лв. на човек в семейството.

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години също остава без промяна. За сметка на това периодът за изчисляване на майчинството се вдига с 6 месеца - от 18 на 24 месеца.

Здравната вноска остава 8% до 2017 г.

Здравната вноска ще остане 8% до 2017 г., става ясно от анализа към проектобюджета на държавата за догодина. Здравната система обаче ще разполага с повече средства - т.г. те са били 3,496 млрд. лева (или 11,3% от общите държавни разходи), а за догодина се предвиждат да са 3,886 млрд. лева (или 12,5% от общите разходи).

Както здравния министър д-р Петър Москов съобщи, 2015-а ще е транзиторна година, т.е. секторът ще функционира както досега, но ще вървят обществени обсъждания на готвените реформи, чиито масов старт е фиксиран за 2016-а. Ще се създаде законова рамка, за да може след една година да се промени начинът на финансиране на системата, когато трябва да имаме и по-добра спешна помощ, по-добре застъпено детско и майчино здравеопазване, а лечебните заведения да работят по-ефективно.

Повече пари има за образованието. Вдига се стандартът за издръжка на учениците, както и парите за пътуващите учители. Увеличават се и стандартите доходи на работещите в системата /26,9 млн. лв. допълнително/ и се отпускат над 2,6 млн. лв. повече за стипендии на учениците. Общият размер на бюджета за просвета е 3,044 млрд. лв.

Без промяна

Парите за обновяване на материалната база в училищата са намалени - от 17 743,3 на 17 739,1 лв. Това означава, че в класните стаи няма да има нови лаборатории, както и кабинети по специалните предмети. Явно остава за следваща година и закупуването на компютри и таблети. От образователното министерство обаче ще разчитат на европейски програми за целта.

Над 1 милиард лева бюджет за МВР

МВР ще има бюджет от над 1 млрд. лв. Това става ясно от проектобюджета за следващата година. През 2014 г. вътрешното министерство разполагаше с 999,5 милиона лева, а вчера парламентът одобри да получи още 125,7 милиона лева. Така общата сума за МВР за тази година е над 1,125 милиарда лева. Според бюджета за следващата година парите за министерството ще са 1,031 милиарда лева. От тях близо 936 милиона ще са за разходи за персонал.

В проектобюджета са орязани парите за Държавна агенция "Национална сигурност". За следващата година е предвидено те да са близо 108 милиона лева. През 2014 г. те бяха малко над 112 милиона лева. Вероятно през следващата година бюджетът на МВР ще се увеличи, а на ДАНС - намали, тъй като е предвидено ГДБОП да се върне в МВР.

С 957, 9 млн. лв., ще разполага МО. Сумата е с близо 40 млн. лв. по-малко от 2014 г. Намалението е въпреки че служебното правителство на Близнашки прие стратегия "България в НАТО 2020". Тя предвижда до 2020 г. бюджетът за отбрана да се увеличава годишно с около 80 млн. лв.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.