iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат социалните осигуровки и възрастта за пенсиониране

Вдигат социалните осигуровки и възрастта за пенсиониране 01_1421845797

Ще увеличават социалните осигуровки и възрастта за пенсиониране, като промените са включени в пенсионната реформа.

Възродена е и идеята да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсиите. Това става ясно от проект с мерки за установяване на справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, по които вчера започнаха преговори на синдикати, работодатели и политици. По тях трябва да се постигне съгласие до края на март. Калфин откри преговорите с желанието да предложи максимално смекчени и плавни мерки, така че да се гарантира, че никой след време няма да има полза да тръгне да ги променя.

В следващите 12 години социалните осигуровки трябва да се увеличат общо с 4.5 процентни пункта. Догодина трябва да се започне с 0.5 п.п. върху вноската за фонд "Пенсии", която да се редува през година с 0.2 п.п. върху вноската за безработица. Крайната цел е на 1 януари 2027 г. пенсионната осигуровка да е 21.3% при 17.8% сега, а за фонд "Безработица" да се увеличи от 1 на 2% през 2025 г. Тази мярка се очаква да донесе 1.1 млрд. лв. допълнителни приходи на НОИ и според Калфин ще позволи намаляване на дефицита и по-голяма финансова стабилност на системата. Ръстът според вицепремиера е незначителен за работодателите и за служителите, защото според изчисленията му, ако човек се осигурява на 1000 лв., увеличението от половин процент на вноската за пенсия ще струва на шефа 3 лв. месечно, а за служителя - 2 лв.

Възрастта за пенсиониране пък трябва да достигне 65 години за мъжете и жените през 2037 г., като стъпката тук също ще е различна. За жените възрастта ще расте с по 2 месеца до 2029 г., а след това ще продължи с по 3 месеца. За мъжете увеличението също ще тръгне с по 2 месеца през следващите 2 години, а от 2018 г. ще продължи да расте с по 1 месец до 2029 г. Едва след 2037 г. се предвижда въвеждане на автоматичен механизъм, който да отразява продължителността на живота. Същевременно се предлага хората, на които не им достигат до 12 месеца възраст, да могат да се пенсионират, като получават с 0.4% по-ниска пенсия от НОИ за всеки недостигащ месец. Стажът се предвижда да стигне 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Калфин е приел предложението на НОИ да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсията. Сега хората избират трите най-добри години от кариерата си за период от 15 г. преди 1997 г., в които са се осигурявали на най-високата заплата. След тази година се зачита целият стаж. Според анализ на НОИ отпадането на тези години към момента ще е неблагоприятно за голяма част от пенсионерите. Калфин предлага това да стане на "по-късен етап", но не уточнява кога.

Промени се предвиждат и за максималния осигурителен доход. Той трябва да стигне 8-10 минимални заплати през 2016 г., но при условие че се въведе формула с обективни критерии за минималната заплата. В момента и по двата показателя се спекулира популистки от политиците, без да се отчитат икономическите показатели, а те се определят по усмотрение на управляващите. Таванът на пенсиите трябва да отпадне от 2018 г. за новите пенсионери, а старите трябва да получат компенсация - за тях максималната пенсия ще е 40% от максималния осигурителен доход при 35% сега.

По никоя от идеите няма съгласие. Работодателите са категорично против увеличаването на осигурителната тежест. Нещо повече, от БСК настояват осигуровките да се делят поравно между работодателя и служителя. В момента съотношението е 60:40. Синдикатите пък искат още по-драстично увеличение на вноските. По думите на Калфин "парламентарните групи са със смесени мнения", а финансовият министър Владислав Горанов на този етап отказва коментар.

Следващия вторник се очаква експертите да обсъждат прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ. Другите аспекти са въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите в специалните ведомства, като вече са създадени работни групи в тях, които да предложат конкретни години. Въпросът с ТЕЛК-овете ще се обсъжда чак до края на септември.

ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Държавата да доплаща осигуровките на земеделските и тютюнопроизводителите до размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който е 420 лв., иска Калфин. Възрастта за пенсия трябва да се увеличава и за тежките категории. При жените стъпката е с по 4 месеца до 2043 г., когато жените от първа категория трябва да се пенсионират на 57 г., а от втора категория - на 62 г. Мъжете също трябва да стигнат тези години, но първо с по 2 месеца на година до 2029 г., а след това с по три месеца.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.