iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вече няма да има посредници между производителите и търговските вериги

Вече няма да има посредници между производителите и търговските вериги 03_1426067126

По-добри практики при договарянето с производителите на храни ще въведат Търговските вериги.

Сдружението за модерна търговия и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България подписаха "Споразумение за сътрудничество на браншови сдружения по веригата на доставки на хранителни стоки за подобряване на бизнес средата и стимулиране на лоялните бизнес практики".

Документът беше подписан от председателите на СМТ и НБСХС Бойко Сачански и Мариана Кукушева. СМТ ще подпише такова споразумение и с КРИБ през следващата седмица, а се водят преговори и с Националната лозаро-винарска камара, Съюза на пивоварите, Асоциацията на производителите на алкохолни напитки, Асоциацията на месопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и др.

Мариана Кукушева заяви, че това е важен за страната ни ден, защото е начало на саморегулативния режим в България. Тя обясни, че през 2011 г. са забелязали, че има проблеми при договарянията, нелоялни търговски практики, нечуваемост и липса на диалог. Към днешна дата обаче, според нея, повечето от тези лоши търговски практики са в миналото. Споразумението за сътрудничество ще подобрява бизнес средата и ще гарантира равнопоставеност на договарянето между доставчици и търговци. То се основава на 10 принципа на добри практики, възприети от европейската Инициатива за веригата на доставки. Кукушева заяви, че целта е елиминиране на посредника между доставчици и търговци, защото "посредникът струва скъпо и оскъпява продуктите". Бойко Сачански заяви, че саморегулацията у нас е възможна. По думите му, държавата не трябва да се намесва в отношенията между пазарните субекти. Сътрудничеството ще помогне и за ограничаване на сивия сектор в икономиката. За да има устойчива конкурентна среда, стоките не трябва да се продават под себестойност, смятат от СМТ и НБСХС. Мониторингов механизъм ще следи за изпълнението на споразумението през следващите три месеца и ще покаже дали добрите практики ще работят.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com