iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече предлагат агнешко на лизинг за Гергьовден

Вече предлагат агнешко на лизинг за Гергьовден 05_1430717699

Появи се нов хит за Гергьовден - агнешко месо на лизинг, като първи за апетитното предложение се сетиха фермери във Великотърновско.

Дни преди 6 май животновъди в района продават животните на изплащане. И тази година хората традиционно предпочитат да си купят гарантирано прясно месо директно от родни ферми на село, съобщи Нова телевизия.

Мирослав Нешков от село Капиново е един от фермерите, който предлага мръвка на изплащане.

Той беше категоричен, че пазарът се определя от финансовите възможности на хората и когато нямат пари, няма как да им бъде продадено каквото и да е.

Заради това е решил да дава агнета на лизинг, тъй като много малко от местните могат да си позволят да платят наведнъж месото за празничната трапеза. Някои животновъди дават срок от една седмица за изплащане на стоката, а други - до края на месеца.

Готово печено агне за вкъщи пък може да си поръчаме за 300 лв., а празничният обяд в ресторант излиза 30 лв.

Празничната трапеза може да дойде сама в дома ни, приготвена по автентична рецепта. За 300 лв. ще ви доставят до вратата тава с 10-килограмово пълнено печено агне, показа проверка на „Новинар”.

С 50 лв. по-евтино излиза, ако агнето не е пълнено. За да заявите поръчка, трябва да се обадите 48 часа предварително. Предприемчиви търговци предлагат услугата по интернет.

„Вместо да обикалям магазини или да се пазаря във фермите за агне, след което да готвя с часове, мисля този път да си поръчам празничната тава направо вкъщи и пак да поканя близки в домашна обстановка”, разказа Гергана Драгомирова от София, която не пропуска да поднесе агнешко на трапезата за именния си ден.

Търговците, които предлагат месото през нета, твърдят, че то е с български произход и е прясно. Предлагат се и специални оферти, ако цяло агне ви излиза много скъпо и твърде много като количество. Печен агнешки бут може да поръчате за 160 лв., а плешка – за 120 лв. Мръвката ще стигне за 4-6 души. Специално агнешко руло със спанак, пресен лук, пушено сирене, дроб, чушка, подправки и гарнитура от картофи за 8 човека излиза 225 лв.

В ресторантите пък предлагат празнични обеди за Гергьовден за 20 лв. – 40 лв. на човек без напитките с включена зелена салата, ястие с печено агнешко и десерт. Някои кръчми са обявили промоция от 30 лв. за обяд с включена малка ракия, половин бутилка вино, минерална вода и безалкохолно.

Цената на агнешкото в магазините е като миналогодишната. За килограм живо тегло фермерите искат около 6 лв. В супермаркетите на едро килограмът върви около 12 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.