iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вероятно ще се изравнят възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените

Вероятно ще се изравнят възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените 01_1422435365

Стажът и възрастта за пенсия на мъжете и жените могат да се изравнят, предложиха в дискусиите за пенсионната реформа, ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин.

Във варианта от миналата седмица се предвижда стажът за мъжете да нараства до 40 г., а за жените - до 37 г. От 1 януари стажът се увеличи с 4 месеца и стана 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. Няма разработени варианти как точно ще се направи промяната, НОИ тепърва ще прави разчети. Предвижда се мъжете и жените да излизат в пенсия на 65 г. през 2037 г.

"Има логика в предложението, още повече че се предвижда изравняване на възрастта и това, че например годините за майчинство се броят за осигурителен стаж", коментира пред "Сега" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той не каза от кого е дошла идеята.

Във втората среща за пенсионната реформа не е постигнат съществен напредък - само по две точки има консенсус. Социалните партньори и депутатите са се разбрали да се промени формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент, от който се определя и пенсията. Коефициентът на бъдещите пенсионери ще се изчислява като сбора от отделните месечните индивидуални коефициенти (за месеците, в които човек се е осигурявал) се раздели на броя на месеците. Това няма да важи за вече отпуснатите пенсии, а само за новите.

"Този метод ще прецизира изчисленията и по-точно ще отчете приноса на лицето в осигурителната система. Ще изглади отклоненията на личния от средния осигурителен доход. В сравнение със сегашния метод той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж", обясни съветникът по пенсионната реформа на Калфин Николай Николов. Той отказа да каже категорично дали новият начин за смятане ще доведе до повече случаи на намаляване на пенсиите или до увеличаване. "Целта не е да се увеличат или намалят пенсиите на хората, а да се постигне по-голяма точност", каза Николов. Според Васил Велев новият метод е по-справедлив. Според мотивите мярката няма да доведе до съществена промяна в разходите за пенсии, а само до "преразпределение на средствата".

Не е постигнато съгласие за отпадане на трите най-добри години преди 1997 г. от формулата, защото това ще доведе до намаляване на по-голяма част от новите пенсии. Друг въпрос, за който няма консенсус, но ще се обсъжда, е таванът за старите пенсии от 2018 г. да стане 40% или 45% от максималния осигурителен доход. През 2018 г. се предвижда за новите пенсионери да няма ограничение.

УЛЕСНЕНИЕ

НАП пусна нова услуга - всеки, който има ПИК от приходната агенция, може да провери вноските си за втора пенсия. Справката е онлайн и е безплатна. Издаването на ПИК също е безплатно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.